Hlavní obsah

Ruskám v Dubaji Chanel neprodal kabelky. Mstily se nůžkami

Úplně jiné starosti než Ukrajinky prchající ze svých domovů mají manželky ruských oligarchů a další ruské celebrity. Světoznámá módní značka Chanel se podle webu listu Mirror kvůli invazi na Ukrajinu nejen stáhla z Ruska, ale neprodává zboží Ruskám ani v jiných zemích.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Svou zkušenost z Dubaje popsala Liza Litvinová, ruská interiérová designérka a influencerka, jež má tisíce sledujících na sociálních sítích. „Zuřím. Šla jsem do butiku Chanel v Mall of the Emirates, chtěla jsem novou kabelku,“ napsala. „Ale neprodali mi nic, protože – a teď se podržte – jsem Ruska!“

Podobnou zkušenost udělala Anna Kalašnikovová, ruská zpěvačka a moderátorka, které Chanel neprodal nejen kabelku, ale ani náušnice. „Požádali o mé nacionále a já jsem přidala své ruské telefonní číslo. A najednou že prý musím podepsat dohodu, že nebudu jejich věci nosit v Rusku!“ postěžovala si.

Červená čára byla překročena, je na čase Rusko izolovat, zní stále silněji od lídrů EU

Evropa

Obě vyzývají k bojkotu značky a daly na sociální sítě videozáznamy, na nichž pomstychtivě stříhají své kousky od Chanelu. Video s kabelkou a nůžkami pak na Instagramu zveřejnila také ruská DJka Jekatěrina Gusevová.

K bojkotu se přidala Snežanna Georgieva, manželka oligarchy Arťoma Zueva, zvyklá u Chanelu utrácet miliony eur, i Jana Rudkovskaja, producentka a manželka olympijského vítěze v krasobruslení Jevgenije Pljuščenka.

„Pro ženu, která kupuje Chanel a Chanel Haute Couture více než dvacet let a seděla na jejich přehlídkách v první řadě, je to trochu šok,“ komentovala to Rudkovskaja.

Francouzská centrála Chanelu se omezila pouze na konstatování, že „nejnovější sankce EU a Švýcarska zakazují přímý nebo nepřímý prodej luxusních předmětů jakékoli fyzické, právnické osobě nebo subjektu v Ruské federaci nebo pro použití v Ruské federaci“.

Reklama

Výběr článků

Načítám