Hlavní obsah

Ruská stíhačka vlétla do Turecka, když se nad Sýrií vyhýbala raketě

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruská stíhačka narušila turecký vzdušný prostor, když se vyhýbala protiletadlové raketě. Oznámil to ve čtvrtek velitel ruského letectva Viktor Bondarev. Rovněž se obává útoku unesenými letadly. Rusko proto vyslalo do Sýrie kromě padesátky bojových letadel a vrtulníků také protiletadlové rakety na ochranu svých sil.

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation/Handout, Reuters

Ruský bojový letoun Suchoj Su-35 v Sýrii

Článek

Velitel letectva zdůraznil, že boje nad Sýrií probíhají ve složitých podmínkách, a naznačil, že piloti jsou vystaveni různých hrozbám včetně možností sestřelu. Podle něj ruský pilot, který krátce narušil vzdušný prostor Turecka, prováděl úhybný manévr, protože byl zachycen naváděcím zařízením protiletadlové rakety.

„Náš proudový bojový letoun letěl na bojové misi v severní Sýrii ve velmi hustých oblacích. Když letadlo míjelo tureckou hranici, palubní zařízení vyslalo varování, že stroj byl zaměřen nějakým systémem protivzdušné obrany. Pilot se musel během sekundy rozhodnout, aby provedl úhybný manévr před střelou. Dobrá, trochu narušil turecký vzdušný prostor, ale otevřeně jsme to přiznali,“ řekl Bondarev.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z jeho slov neplyne, čí systém protivzdušné obrany ruský suchoj zachytil  zda jej zaměřili vzbouřenci, nebo Turci.

Ruské rakety v Sýrii

Bondarev varoval i před dalším nebezpečím. „Počítáme se všemi možnými hrozbami. Vyslali jsme tam nejen proudové stíhačky, bitevní letadla i bombardéry a vrtulníky, ale také protiletadlové raketové systémy,“ řekl generálplukovník Bondarev listu Komsomolskaja pravda.

Vysvětlil i důvod: „Můžou nastat různé mimořádné okolnosti z vyšší vůle, jako je únos vojenského letadla nad územím sousední země či útok na nás. Měli bychom na to být připraveni.“

Bondarev neupřesnil, jaké rakety byly do Sýrie vyslány.

Američany svedli ze stopy

Rovněž uvedl, že ruská letadla se do Sýrie přemístila, vrtulníky ale kvůli nepostačujícímu doletu musely být přepraveny.

Americká rozvědka prý tento přesun nezaznamenala. „Svedli jsme je ze stopy,“ řekl bez dalších podrobností.

Rakety rebelů

Vzbouřenci mají podle vyjádření různých expertů čínské ruční protiletadlové rakety FN-6 s dostřelem šesti kilometrů, které mohou zasáhnout letadla do výše 4000 metrů. Údajně jim je dodal Katar a také je mohli získat z vyrabovaných vojenských skladů v Libyi. Starší verze se ale nenavádějí radarem – mají infračervený senzor, v některých případech doplněný druhým, ultrafialovým. Modernější verze ale s radarem být spojeny mohou.

Na několika záběrech byli vidět bojovníci IS s těmito raketami. S jejich pomocí sestřelili v roce 2014 irácký bitevní vrtulník u Bajdží, uvedl list The New York Times. Není ale jasné, jakého vybavení se dokázal Islámský stát zmocnit ve vyrabovaných iráckých skladech a v Sýrii, kde zřejmě získal ruční ruské střely Igla.

Bondarev také řekl, že v bojích v Sýrii Rusové „neztratili ani jednoho bojovníka“. Podle ministerstva obrany jeden z ruských vojáků nasazených v Sýrii spáchal sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám