Hlavní obsah

Po americkém náletu na syrská vojska se příměří rozpadá

Damašek/New Yok
Aktualizováno

Omyl Američany vedené koalice, kdy letectvo v sobotu večer bombardovalo pozice syrské armády a zabilo přes šedesát jejích vojáků, podkopalo snahu Washingtonu utlumit násilí v zemi, varoval list The New York Times. USA se omluvily za omyl, kvůli kterému zasedala Rada bezpečnosti.

Foto: Alaa Al-Faqir, Reuters

Lidé transportují zraněného po náletu na jihu Sýrie u Dará

Článek

V neděli večer zaútočilo syrské letectvo na povstalce v Aleppu a u Dará a jeden z povstaleckých velitelů označil příměří za „vyvanulé”.

„Domnívám se, že prakticky selhalo a skončilo," řekl o příměří zástupce povstalců z Aleppa Zacharíja Malahifdží. Jak dodal, ještě se uvidí, zda bude možné "teoreticky" něco udělat, aby se klid zbraní podařil zachránit.

Nejméně pět letadel mezi nimiž byly podle sdělení listu Jyllands Posten i dva dánské stroje F-16, v sobotu zaútočilo na pozice syrské armády u města Dajr az-Zaur.  Bombardování si vyžádalo životy 62 vládních vojáků. [celá zpráva]

Piloti si mysleli, že útočí na pozice Islámského státu, který u města také působí. „Dvě dánské F-16 se společně s letouny dalších zemí podílely na těchto útocích. Útoky byly zastaveny, jakmile Rusové oznámili, že byly zasaženy pozice držené syrskou armádou,” uvedla dánská armáda k útoku.

Náletu se dále zúčastnily australské a britské stroje. Britské ministerstvo obrany „potvrdilo, že Spojené království se podílelo na aktuálním koaličním náletu v Sýrii jižně od Dajr az-Zauru a plně spolupracuje na vyšetřování”. Austrálie už vyjádřila lítost nad náletem a nabídla kondolenci rodinám.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Dánský F-16 na startu

Spojené státy se v neděli omluvily režimu Bašára Asada, že šlo o omyl. „Koaliční jednotky by záměrně neudeřily na syrskou vojenskou jednotku,“ konstatovala v prohlášení americká armáda.

Výhrady Damašku a Moskvy

Režim Bašára Asada útok označil za důkaz, že Spojené státy ve skutečnosti podporují Islámský stát. Rusko napadlo Washington, že je to výsledek neochoty USA sdílet zpravodajské informace. List The New York Times podotkl, že nálet jasně ukázal, jak složité je vyhnout se kolizím na komplikovaném syrském bojišti. Momentálně si americké velitelství v Kataru volá s ruským velením a mnohdy na odvrácení útoků na nesprávně zvolený cíl zbývají pouhé minuty.

„Paradoxní je, že CENTCOM (americké velitelství pro oblast Blízkého východu) říká, že informoval ruskou armádu, že bude útočit v oblasti, která byla zasažena už mnohokrát předtím. Mysleli byste si, že Rusové jako Asadův hlavní zahraniční spojenec předají tento vzkaz dál,“ podotkl americký expert na Sýrii Andrew J. Tabler.

Hádky v OSN

Při zasedání Rady bezpečnosti ruský velvyslanec v OSN Vitalij Čurkin pohrozil, že kvůli náletům nyní visí nad dohodou o příměří v Sýrii vyjednanou Moskvou a Washingtonem „velký otazník“.

Americká velvyslankyně Samantha Powerová se zase pustila do Moskvy kvůli svolání Rady bezpečnosti: „Rusko musí přestat s těmito lacinými snahami získat body a s těmito divadly na efekt a soustředit se na to, o co skutečně jde, tedy na realizaci naší dohody.“

Podle Powerové je “cynické a pokrytecké“ svolávat mimořádné zasedání rady kvůli americkému náletu a nesvolat je k odsouzení Asadova režimu, který „systematicky páchá jedna z nejhorších zvěrstev za celou generaci”.

Ohrožená dohoda

Napětí mezi oběma velmocemi se nezmírnilo ani po omluvě a mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v neděli večer prohlásil, že jak teroristé, tak syrská opozice využívají příměří, aby posílili svá postavení. Zdůraznil, že opozice zatím nezastavila palbu a USA se ji k tomu ani nesnaží přimět. Opoziční síly po celou dobu ignorovaly příměří u Hamá a pokusily se k němu postoupit.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Poničený výpadovka v Aleppu

Americký ministr zahraničí John Kerry se podle listu The New York Times rok po zahájení své diplomatické iniciativy, které by měla vést ke snížení násilí v Sýrii, nepohnul z místa. Aktuální snaha dosáhnout „omezení násilí“ zatím mrtvá není, ale podle amerických představitelů citovaných listem je jasné, že příměří vyprší stejně jako to únorové.

Kerry si ještě v neděli ráno v rozhovoru pro CNN stěžoval na Rusko, že dost netlačí na Bašára Asada, aby ukončil bezohledné necílené bombardování civilistů a útoky na umírněnou opozici: „Umožňují mu dál jít po opozici, když předstírají, že jde o (bývalou) An-Nusru.“

Nálety na Aleppo

Když v neděli padal soumrak, syrské letectvo poprvé od vyhlášení příměří minulé pondělí zaútočilo na Aleppo. Proudová letadla na něj vypálila nejméně čtyři rakety. O útoku informovala opoziční Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) s tím, že útok si vyžádal zraněné. Je mezi nimi jedno dítě.

Foto: Alaa Al-Faqir, Reuters

Syřan zraněný při nedělním náletu vrtulníku na jihu země u Dará

Na jihu země shodily vládní vrtulníky improvizované barelové bomby na vesnici u Dará drženou rebely a zabily devět osob, uvedla agentura AP s odvoláním na SOHR.

Režim v Damašku upozornil že během neděle vzbouřenecké ozbrojené skupiny porušily příměří v 32 případech – kromě Hamá také u Damašku a na jihu Sýrie, ale i u Homsu a v Aleppu.

Sestřelený mig u Dajr az-Zauru

Po americkém náletu na syrské pozice pokračovaly boje u Dajr az-Zauru. Už v sobotu syrské síly znovu získaly kontrolu nad pozicemi, o které přišly v sobotu kvůli útoku koalice vedené USA, uvedla agentura SANA. Bojovníci Islámského státu bránící se vládní ofenzívě sestřelili syrský vojenský letoun palbou protiletadlového děla ráže 23 mm. Pilot stíhačky MiG-21 Ali Hamza zahynul, uvedl web Al Masdar News.

Aleppo se pomoci nedočkalo

Šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien dal v pondělí najevo rozčarování, že pomoc, která již týden stojí na turecko-syrských hranicích, se stále ještě nedostala do obklíčených čtvrtí Aleppa:  "Jsem zarmoucený a zklamaný, že konvoj OSN stále ještě nevyrazil z Turecka do Sýrie a bezpečně se nedostal do východního Aleppa, kde uvázlo až 275 tisíc lidí bez jídla, vody, potřebného přístřeší či lékařské péče."

Důvodem bylo mimo jiné porušování příměří a zablokovaná zásobovací trasa. OSN si rovněž stěžuje na to, že nezískala potřebná povolení a bezpečnostní záruky od syrské vlády. Příměří se přitom domlouvalo i proto, aby se doručila humanitární pomoc do Aleppa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám