Hlavní obsah

Nový vůdce Islámského státu není Arab, plyne ze zpráv tajných služeb

Dvě západní zpravodajské služby potvrdily deníku The Guardian, že novým vůdcem Islámského státu (IS) se stal Muhammad Abdul Rahmán Maulí Salbí. Je jedním ze zakládajících členů IS, který dohlížel na globální operace a vedl operace, při nichž se zotročovali jezídové. Vysoký post získal, byť není Arab. Kvůli tomu se však nemůže podle ultraortodoxního pohledu IS stát chalífou.

Foto: Profimedia.cz

Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbi

Článek

Podle tajných služeb byl jmenován nástupcem abú Bakra Bagdádího jen několik hodin poté, co tohoto samozvaného chalífu zabilo americké komando na severu Sýrie. Jako jeho nástupce byl ohlášen jistý abú Ibrahím Hášimí Kurajší, jehož jméno sice nikomu nic neříkalo, naznačovalo ale, že by však mohlo jít o člověka majícího na titul chalífy nárok kvůli původu (jako člověka z rodu Kurajšovců spřízněného s dynastií Hášimovců).

Islámský stát potvrdil smrt Bagdádího a stanovil nového vůdce

Blízký a Střední východ

Až tři měsíce po smrti Bagdádího se podařilo místním i zahraničním tajným službám zjistit, kdo ve skutečnosti vede IS. Salbí je považován za jednoho z nejvýznamnějších žijících ideologů Islámského státu. Znám je i pod pseudonymem Hadží Abdalláh. Je také možné, že používal i válečné jméno Abdalláh Kardáš, ačkoliv iráčtí představitelé se domnívají, že v tomto případě jde o někoho jiného, kdo zemřel před dvěma lety.

Foto: AFP /HO/ US State Departments Counter-Terrorism Rewards Program , Profimedia.cz

Muhammad Abdal Rahmán Maulí Salbí na archivním snímku amerického ministerstva zahraničí

Salbí je irácký Turkmen

Salbí je jedním z mála lidí ve vedení IS, kteří nejsou arabského původu, takže nemůže být z kmene Kurajšovců a z dynastie Hášimovců, a nemůže se tedy podle ultraortodoxního pohledu radikálů stát chalífou.

Právě z arabského kmene Kurajšovců pocházel jak prorok Mohamed, tak i jeho nástupci, volení chalífové z dynastie Umajjovců a Abbásovců. V dějinách islámu ale figurovali mnozí chalífové, kteří z tohoto rodu nepocházeli. Nositeli tohoto titulu byli dokonce přes čtyři sta let turečtí sultánové.

Salbí se narodil v turkické rodině v Tall Afaru na severu Iráku, kde žije turkická menšina spojovaná s anatolskými Turky. Na mosulské univerzitě vystudoval právo šaría. Jako mnozí jiní vůdci IS byl v roce 2004 internován v americkém zajateckém táboře Camp Bucca, kde se setkal s Bagdádím a dalšími lidmi, kteří stáli u kolébky IS.

V IS jako islámský učenec vydal nařízení, která vedla k vyhlazování a zotročování jezídů, kteří žili na severu Iráku.

Salbí byl už loni v srpnu považován za možného nástupce Bagdádího a údajně řídil operace IS. Po smrti samozvaného chalífy ho některá média označila za Bagdádího nástupce. Spojené státy vypsaly na jeho dopadení pět milionů dolarů.

Teroristé Islámského státu mají nového šéfa

Blízký a Střední východ

Snaha konsolidovat IS

Po nástupu do funkce se pokouší skupinu zkonsolidovat, což bylo patrné už od chvíle, kdy v loni v březnu přišla o poslední území pod svou kontrolou. Kurdské síly na severu Iráku varovaly od loňského léta, že přibývá útoků na severu a ve středu země. IS se jen v prosinci přihlásil ke 106 odvetným útokům spáchaným mezi 20. a 26. prosincem.

Bratr Salbího Adil žije v Turecku, kde působí ve straně Turkická irácká fronta. Podle tajných služeb byli oba bratři v kontaktu až do jmenování Salbího novým vůdcem IS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám