Hlavní obsah

Netanjahu vyzval k ustavení velké koalice

– Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ze strany Likud vyzval po úterních předčasných parlamentních volbách svého soupeře Bennyho Gance, který stojí v čele centristického uskupení Modrá a bílá, aby s ním šel do široké koaliční vlády. Ganc se zatím k tomuto návrhu nevyjádřil.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Nabídka na širokou koalici přišla poté, co Netanjahu uznal, že podle současného rozložení křesel v parlamentu nebude schopen sestavit pravicovou vládu: „V průběhu volební kampaně jsem volal po vytvoření pravicové vlády. Lituji, ale volební výsledky ukazují, že to není možné. Benny, musíme vytvořit širokou vládu jednoty, nejlépe dnes. Národ od nás od obou očekává, že se zachováme zodpovědně a budeme spolupracovat.“

Myšlenku k vytvoření široké vládní koalice podporuje i prezident Reuven Rivlin. V projevu, kterému naslouchali Netanjahu i Ganc, řekl: „Děkuji vám pane premiére, že jste se přidal k této výzvě. Je důležitá.” Právě Rivlin bude vybírat budoucího premiéra.

Ganc ve středu řekl, že doufá ve vznik „dobré, žádoucí vlády jednoty”. Zároveň ale vyloučil koalici s Likudem, pokud by vládu vedl Netanjahu, kterému hrozí, že bude obžalován z korupce.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Předseda centristické strany Modrá a bílá Benny Ganc

Povolební pat

Po sečtení téměř 95 procent hlasů odevzdaných v úterních volbách centristická Modrá a bílá získala ve 120členném izraelském parlamentu 33 křesel, zatímco pravicový Likud premiéra Benjamina Netanjahua o mandát méně. Výsledky voleb zatím nejsou kompletní, protože teprve v noci se začaly sčítat hlasy izraelských vojáků, diplomatů a pacientů v nemocnicích. Likud ještě může mírně posílit, protože ho obvykle volí vojáci.

Izraelský list The Times of Israel napsal, že Modrá a bílá by se svými levicovými spojenci v rámci koalice byla schopna obsadit 44 křesel, protože není jasné, zda ji podpoří arabské strany, které mají 12 mandátů. Pravicová a náboženská koalice kolem Likudu by zase mohla kontrolovat křesel 56. Nová vládní koalice ale musí mít v parlamentu většinu minimálně 61 hlasů.

Podle agentury AP stále platí, že zásadní roli při vytvoření budoucího kabinetu může sehrát sekulární nacionalistická strana Izrael je náš domov někdejšího ministra obrany a moldavského rodáka Avigdora Liebermana. Ten získal ve volbách podle nejnovějších údajů osm hlasů a trvá na vytvoření široké vládní koalice Modré a bílé a Likudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám