Hlavní obsah

Moskva protestuje proti americkým vojákům v Sýrii a pašování ropy do Turecka

Novinky,
Moskva/Damašek

Na postup USA v Sýrii si minulý týden stěžoval v dopise americkému ministrovi obrany Jimu Mattisovi jeho ruský protějšek Sergej Šojgu. Uvedla to ruská Nězavisimaja gazeta, podle které Pentagon neodpověděl na výhrady týkající pašování nelegálně vytěžené ropy do Turecka i na to, že oblast východně od Eufratu dál kontrolují Američany podporované kurdsko-arabské Syrské demokratické síly (SDF).

Foto: repro Sana.sy

Satelitní snímky, které mají ukazovat cisterny pašujících ropu ze Sýrie

Článek

Šojgu si stěžoval zejména na patovou situaci, která brání stabilizaci Sýrie, když oblast výhodně od řeky Eufrat a jižně od základny Al-Tanf kontrolují de facto Američané a jimi podporovaná milice SDF. Zmínil ale i další problémy, zejména uprchlický tábor Rubkan, kde žije ve špatných podmínkách 50 000 lidí, nebo vysoký počet obětí amerických náletů.

Stěžoval si také, že USA zavírají oči nad pašováním nelegálně vytěžené ropy ze Sýrie do Turecka. Rusy pořízené satelitní záběry cisternových automobilů pašujících ropu ze Sýrie zveřejnila v úterý syrská státní tisková agentura SANA. Jsou na nich vidět jak kolony aut, tak zaparkované cisterny. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že příjemcem ropy od Islámského státu je Turecko.

Že Pentagon neodpověděl, potvrdil v úterý TASS mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov.

TASS zmínil, že podle Pentagonu je Islámský stát (IS) stále hrozbou, podle Ruska však už byl poražen a není důvodu, aby Američané dále udržovali své základny v Sýrii, v čemž se Moskva shoduje s Ankarou. Moskva přitom přiznala, že ropu těží IS.

Nemyslím si, že by se ruské jednotky dostaly u Al-Tanfu do konfliktu s Američany
Šamil Garejeb, vojenský expert

Teprve v pátek přitom milice SDF dobyly za podpory letectva Američany vedené mezinárodní koalice po těžkých město Hadžín, považované za poslední větší baštu IS na východě Sýrie. Útok byl zahájen v září a na okraji města se bojovalo i o víkendu.

Město v provincii Dajr az-Zaur východně od Eufratu u iráckých hranic se stalo hlavním městem IS loni v listopadu po pádu Rakky či Majádínu. Velitel SDF ve čtvrtek agentuře Reuters řekl, že v oblasti kolem Hadžínu je nejméně 5000 bojovníků IS.

Spojené státy podle syrských zdrojů odmítly i návrh Moskvy, aby bezpečnost u Al-Tanfu zajišťovali společně Rusové s Američany. Rusko tam proto rozmístilo systém protivzdušné obrany a brzy tam dislokuje i raketomety.

„Nemyslím si, že by se ruské jednotky dostaly u Al-Tanfu do konfliktu s Američany,“ řekl Nězavisimé gazetě vojenský expert Šamil Garejeb, „ruská armáda je v Sýrii legitimně na rozdíl od jednotek Pentagonu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám