Hlavní obsah

Kdo získá Rakku? Osvobození srdce Islámského státu připomíná závod o dobytí Berlína

Novinky, Alex Švamberk
Alex Švamberk

K hlavnímu městu Islámského státu (IS) se ze severu přibližují arabsko-kurdské Syrské demokratické síly (SDF) podporované USA. Z jihozápadu k Rakce postupuje syrská armáda, za kterou stojí Rusko. Obě strany chtějí město osvobodit, píše CNN, podle níž to připomíná americký a sovětský závod o dobytí Berlína.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovníci Syrských demokratických sil pálí z minometu na pozice IS před Rakkou

Článek

Syrské demokratické síly mají sice jen zajistit osvobozené oblasti na severu země a zabránit Islámskému státu podnikat atentáty v Hasace, Šadáddí a Tal-Abjadu, málokdo však pochybuje, že by se v případě příznivé situace nepokusily osvobodit Rakku vzdálenou jen 30 km od fronty.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Syrské vládní síly, které v březnu osvobodily Palmýru, ovládají silnici 45 vedoucí z Hamá do Salamíje a dál do Chirbat Isríje. Využívají ji nejen k zásobování vládou kontrolovaných jednotek v Halabu, ale také odtamtud postupují dál na východ.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Chtějí osvobodit především Dajr az-Zaur, kde vládní síly stále drží obklíčenou leteckou základnu. Mohly by však také odbočit a podniknout výpad více na severovýchod k Rakce, která je blíž než Dajr az-Zaur.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovníci Syrských demokratických sil pozorují frontu v provincii Rakka

USA si nepřejí, aby Rakku ovládl režim Bašára Asada. „Je obtížné si představit, že by lidé osvobození od Daíše (arabský akronym Islámského státu) jenom padli pod vládu režimu, který terorizuje vlastní obyvatelstvo,“ řekl v dubnu mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner.

Tajemník ruského ministra zahraničí Oleg Syromolotov na konci března potvrdil, že Spojené státy a USA probíraly zvláštní aspekty koordinace osvobození města. Američtí představitelé však popřeli, že by spolupracovali při dobývání Rakky.

Foto: Rodi Said, Reuters

Kurdské bojovnice z YPJ v provincii Rakka

Zájmu obou stran dobýt Rakku napovídá také to, že hlavní město Islámského státu bombardují jak letadla Američany vedené koalice, která podporuje kurdské síly, tak ruské letouny. Ty na ni útočily už vloni.

Rakka leží na řece Eufrat, která vytváří nepsanou hranici pro letecké útoky obou koalic, na pravém břehu útočí ruské stroje, na levém pak americké.

Boj o Tabku

Kurdy vedené Syrské demokratické síly naopak může zdržet snaha dobýt leteckou základnu u města Tabka, které leží asi 60 kilometrů západně od Rakky. Islámský stát ji drží od roku 2014.

Tabka bude velmi obtížným cílem, protože tam mají bojovníci samozvaného chalífátu ukryto množství zbraní, uvedla syrská exilová organizace SOHR. Dobytí Tabky by ale mohlo oslabit obránce Rakky

IS se brání několika útokům současně

Podle CNN je Islámský stát pod velkým tlakem, protože musí bránit několik oblastí. V době operace u Rakky a Dajr az-Zauru současně bojuje o Fallúdžu na kterou útočí irácké vládní síly. Radikálové se brání ofenzívě také v Mosulu.

CNN však upozorňuje, že dobytí Rakky nebude snadné a možná se protáhne až do příštího roku. Zdůrazňuje, že situaci může zásadně zkomplikovat nesoudržnost sil bojujících proti IS.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu v Sýrii. Ilustrační foto

I když Rakka není největším městem, které IS kontroluje (tím je původně dvoumiliónový Mosul), je pro extremisty mimořádně důležitá. S 200 tisíci obyvateli byla prvním hlavním městem provincie, které IS dobyl. Je navíc správním centrem, celého chalífátu a proudí přes ni zahraniční bojovníci. Má dobré silniční spojení s Mosulem i Dajr az-Zaurem.

Reklama

Výběr článků

Načítám