Hlavní obsah

Izrael se dohodl s Islámským džihádem na příměří, Palestinci ale stříleli dál

– Jeruzalém

Izrael a radikální palestinská skupina Islámský džihád se dohodly na příměří, které ale bylo brzy porušeno. Existenci dohody oznámil palestinský mluvčí a později ji potvrdila izraelská armáda. Příměří začalo platit v 05:30 místního času (04:30 SEČ). Jen několik hodin poté bylo na jih Izraele vypáleno dalších pět raket, uvedla na Twitteru izraelská armáda s tím, že dvě rakety zachytil protiraketový štít.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ostřelování Izraele z pásma GazyVideo: Reuters

 
Článek

Příměří zprostředkoval Egypt a mělo ukončit jeden z největších střetů mezi radikálními Palestinci a Izraelem z poslední doby. Izrael v úterý zabil velitele vojenského křídla Islámského džihádu Báhá abú Attu i s manželkou. Skupina poté vypálila asi 450 raket na Izrael, který podnikl několik odvetných náletů. O příměří se spekulovalo už ve středu, kdy generální tajemník Islámského džihádu Zijád Rušdí Nachala zveřejnil podmínky pro ukončení ostřelování.

Izraelci zabili velitele ozbrojeného křídla Islámského džihádu. Odvetná raketa dopadla i na dálnici

Blízký a Střední východ

Podle listu The Times of Israel souhlasil Islámský džihád, že přestane s raketovým ostřelováním a zajistí, aby protesty podél hranice Pásma Gazy s Izraelem byly pokojné. Izrael podle listu naopak souhlasil, že nebude podnikat cílené útoky na členy Islámského džihádu a přestane střílet na protestující na hranicích.

Foto: Khalil Hamra, ČTK/AP

Rakety vypálené z Pásma Gazy ve středu v noci

Poslední izraelský úder zabil radikála i s rodinou

Několik hodin před zveřejněním informace o příměří zahynulo při izraelském útoku na město Dajr al-Balah osm lidí. Podle palestinských úřadů šlo o členy jedné rodiny, mezi nimiž byla i jedna žena a jedno dítě. Útok si vyžádal také dvanáct zraněných. Podle izraelské armády byl jednou z obětí velitel Islámského džihádu Rasmí abú Malhús, který velí právě raketovým útokům. Izraelský list Haarec informoval, že krátce po útoku na Dajr al-Balah se rozezněly sirény ohlašující raketový útok v izraelském městě Sderot severně od palestinského Pásma Gazy. [celá zpráva]

Izraelské útoky si vyžádaly celkem 34 mrtvých a 111 zraněných. Na izraelské straně utrpěli zranění od šrapnelů či skla tři Izraelci.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Izraelský voják u obrněné techniky na hranici s Pásmem Gazy

Izrael k civilním obětem: Jsou to živé štíty

Mluvčí Izraelských obranných sil uvedl, že se při úderech podařilo dosáhnout vytyčených cílů. Ministr obrany Naftali Bennett řekl, že při útocích bylo během 48 hodin zabito 20 teroristů. Izrael je ale kritizován, že útočil i na civilní objekty a při úderech umírali civilisté.

To ve čtvrtek vysvětloval mluvčí izraelské armády Jonatan Konrikus tím, že velitelé Islámského džihádu své domy využívají i jako sklady zbraní, čímž z nich dělají legitimní cíle. Radikálové podle něj neváhají využívat své rodiny jako lidské štíty. „Všechny naše operace jsou promyšlené, přiměřené a zaměřené jen na vojenské cíle patřící Islámskému džihádu,” dodal Konrikus.

Příměří mezi Islámským džihádem a Izraelem pomohl dojednat Egypt. Podle agentury Reuters svědek na místě potvrdil, že boje ustaly. Krátce poté se ale ozvaly sirény ve městech Netivot, Eškol a Ša´ar haNegev, protože bylo postupně vypáleno několik raket.

Zda se podaří příměří udržet, jasné není, Bennett řekl, že o tom rozhodne další dění, tedy bude-li ostřelování pokračovat. Podle něj operace „ještě neskončila“.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Izraelský systém Iron Dome při likvidaci jedné z palestinských raket u Sderotu

Reklama

Výběr článků

Načítám