Hlavní obsah

Izrael povolal proti viru generála

Právo, Taťána Voců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za více než tři desetiletí své kariéry už toho izraelský generál Ori Gordin zažil mnoho, od akcí speciálních jednotek až po válečné operace. Získal ale také titul na Harvardu, a to ho podle listu The Times of Israel postavilo do čela boje proti koronaviru.

Foto: Sebastian Scheiner, ČTK/AP

Generál Gordin na tiskové konferenci v ústředí velení jednotek týlového zabezpečení v Ramle

Článek

Gordin nyní velí „vojenské pracovní skupině pro boj s covidem-19“. Vznikla minulý měsíc v rámci velení jednotek týlového zabezpečení v reakci na prudké šíření nákazy, když se z Izraele stalo jedno z nejhorších ohnisek rozvinutého světa.

Gordinovým hlavním úkolem je velet vojákům, kteří provádějí trasování, pomáhají rozšířit kapacity pro testování, urychlit zpracování vzorků a umístit lidi do karantény. Nyní jich je 2300 a brzy jich budou tři tisíce.

Už není premiant

„Je to něco úplně jiného,“ říká generál o boji proti nepříteli, kterého není možné zlikvidovat běžnou armádní výzbrojí.

„Je to jako stát v čele velké továrny. Na druhou stranu ale mohu všechny dostat k jednomu stolu, přimět je spolupracovat a sladit jejich činnost,“ přibližuje.

Je to jako stát v čele velké továrny
Ori Gordin, izraelský generál

Devítimilionový Izrael byl na jaře mezi „premianty“ v boji s covidem-19. Vláda rychle zavřela hranice a zavedla přísná protikoronavirová opatření. Tím se počet nově infikovaných už v květnu snížil na jednotky případů denně. Pak však příliš rychle otevřela ekonomiku a covid se vrátil. Počty nově nakažených celé léto lámaly rekordy, počet obětí se přehoupl přes devět stovek.

Izrael otestuje v Indii diagnostiku covidu-19

Koronavirus

Premiér Benjamin Netanjahu pod tlakem veřejnosti postavil do čela skupiny pro boj s koronavirem Ronniho Gamzua, respektovaného lékaře a šéfa nemocnice, jenž také pracoval jako šéf odboru veřejného zdraví na ministerstvu zdravotnictví.

První, co Gamzu v nové funkci udělal, bylo, že se obrátil na armádu.

„Do boje proti covidu musíte nasadit tu nejlepší operační sílu, kterou máte. A to je v Izraeli armáda,“ vysvětlil.

V hlavní roli armáda

Armádní jednotky týlového zabezpečení tak spravují síť hotelů, kam se mohou uchýlit lidé, kteří mají mírný průběh covidu19 a potřebují se izolovat od svých blízkých. Vojáci také převzali zásobování covidových clusterů, těžce postižených oblastí, odkud se nákaza šíří. Jde o ultraortodoxní židovské čtvrti i oblasti obývané izraelskými Araby. I tam dokázala armáda získat důvěru lidí.

„Důvěra veřejnosti v armádu je naším velkým plusem, možná tím největším. Klíčové jsou také zkušenosti vojáků při zvládání mimořádných událostí a v neposlední řadě je armáda téměř nevyčerpatelným zdrojem pracovní síly,“ vysvětluje Gordin.

„Myslím, že do listopadu bychom měli mít situaci pod kontrolou,“ slibuje. „Moc bych si to přál,“ dodává tiše.

Neúprosná statistika
Izrael až dosud ohlásil téměř 123 tisíc nakažených.
S koronavirem zemřelo bezmála tisíc z nich.
Země provádí bezmála 256 tisíc testů na milion obyvatel.
To je téměř třikrát více než Česko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám