Hlavní obsah

Islámský stát ohlásil, že zajal kanadskou bojovnici, úřady to prověřují

Jeruzalém/Toronto

Jednatřicetiletá Gill Rosenbergová, která má kanadské a izraelské občanství a pomáhá v boji kurdským bojovníkům, prý padla do zajetí Islámského státu (IS). Oznámily to v neděli kanadské weby. Kurdové to popírají. Kanadská vláda informaci prověřuje.

Foto: Reuters

Kurdští bojovníci nesou hlavní tíhu střetů s IS.

Článek

„Kanada prověřuje všechny příslušné kanály”, abychom zjistili další informace a jsme ve styku s místními úřady, uvedl mluvčí kanadského ministerstva zahraničí. „Nemohu to potvrdit a doufám, že to není pravda,” reagoval na zprávu izraelský ministr obrany Moše Ja´alon.

O únosu ženy v neděli informovaly islamistické weby, které mají blízko k IS, uvedl izraelský list The Jerusalem Post. Nezveřejnily ale žádné bližší podrobnosti o jejím zajetí ani to, zda k němu došlo v Iráku či v Sýrii.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dívka nedávno odjela do Sýrie, kde se přidala ke kurdským bojovníkům, kteří se snaží odrazit ofenzivu islamistů. Kurdští bojovníci již před pár týdny potvrdili, že Rosenbergová je první cizinkou, která bojuje v jejich řadách.

Jeden z kurdských velitelů její zadržení islamisty vyvrátil. „Je to lež. Je v pořádku,” uvedl Zagros Cudi pro kanadskou televizní stanici CBC News.

Kurdové nesou hlavní tíhu bojů s Islámským státek, který letos obsadil rozsáhlá území v Iráku a Sýrii. Těžké boje probíhaly zejména o pohraniční město Kobani.

Reklama

Výběr článků

Načítám