Hlavní obsah

Islámský stát nezmizel, Kurdové v Sýrii s ním bojují každý den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámský stát, který v půlce roku 2014 ovládl sever i západ Iráku, ztratil v březnu 2019 poslední území pod svou kontrolou, když padl Baghúz. To však neznamená, že by zmizel ze světa. Kurdské milice na severovýchodě Sýrie se s ním dále potýkají, každý den se uskuteční nějaká operace. Dál na radikály útočí i Američané nebo Francouzi, řekl zpravodaji Guardianu na Blízkém východě Martinu Chulovovi jeden z velitelů Syrských demokratických sil (SDF) Lukman Chalil.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovník SDF u Baghúzu

Článek

„Každý den podniká naše protiteroristická jednotka nejméně jednu operaci. Včera Američané zabili tři lidi a dnes zaútočili Francouzi. Cílem jsou lidé z IS a ti jsou ve městech kolem nás,“ uvedl ve čtvrtek Chalil.

K vývoji po vyvrácení samozvaného chalífátu dodal, že Islámský stát po březnu 2019 nezmizel z povrchu zemského. „Lidé by se nemohli mýlit víc. IS si myslí, že to bylo jen utlumení, ne porážka. A nyní jsou zpátky, vystupují ze stínů, aby s námi bojovali. Opět rostou a zase se učí trpělivosti. A nyní to dělají na obou březích řeky (Eufrat),“ sdělil.

Vysvětlil i důvod, proč Islámský stát nezmizel: „Ideologie se nevyvrací snadno.“

Sílí i na dalších místech

Východ Sýrie však není jediné místo, kde bojůvky IS operují. „V syrské provincii Dajr az-Zaur a v irácké provincii Anbár i v horách na Hmimínem působí koordinovaně. Nemůžeme od toho odvrátit oči,” tvrdí kurdský velitel.

„Bojovali jsme s nimi tak dlouho a tak tvrdě, že se chceme ujistit, že nebudou zase silní. Jejich vedení se dává zase dohromady. Zatýkáme stále mnohé z nich, ale je těžké s nimi držet krok. Ve městech a ve vesnicích stojí často nad lidmi. Pokračují hrozby a komunity nejsou ještě dost silné, aby se jim vzepřely,“ řekl Guardianu.

Iráčtí agenti dopadli bankéře Islámského státu

Blízký a Střední východ

Za největší nebezpečí považuje Chalil přítomnost IS v provincii Dajr az-Zaur, kde americká vozidla dál hlídkují na silnicích. Přesto se v oblasti nedaří IS zničit ani s pomocí amerických a francouzských speciálních sil.

Chalil si ale postěžoval, že poslední akce nebyla s Kurdy koordinovaná. „Jestliže Američané podnikají nájezdy, potřebujeme o tom vědět. Byli jsme partnery po celé roky a teď není čas na sólo akce. Ale nakonec to byl úspěch. Tři, které se podařilo zabít, byli důležití,“ dodal závěrem. Zasáhly dvě americké helikoptéry.

Obává se, že však po debaklu Afghánistánu by mohly zbytky amerických jednotek odejít i z oblasti syrsko-irácké hranice, když Američané už opustili velké základny v Iráku. „Odchod z Iráku nechá naše síly vystavené hrozbě v Sýrii. Nemají v hloubce letecké základny v Bagdádu a Irbílu, což znamená omezené působení.“

Islámský stát není pryč. Stojí za krvavým útokem v Bagdádu

Blízký a Střední východ

Chalil se však nemíní vzdát. Je veterán, který bojoval u Kobání, v Rakce a nakonec i u Baghúzu.

Honba za poklady

Milice však nepátrá jen po bojovnících IS. Přitahuje ji i lup, kterého se radikálové zmocnili a možná ho ukryli v oblasti. Mnozí bojovníci proto prohlížejí opuštěné jeskyně, i když v nich mohou být miny a nálože. „Našli jsme 50 milionů dolarů zakopaných na ostrově v Eufratu,“ řekl Sjamend Ali, mluvčí kurdské milice YPF, která je součástí SDF. „Hledali se i další poklady, ale bez úspěchu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám