Hlavní obsah

Iráčtí agenti dopadli bankéře Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Irácký premiér Mustafá Kazímí v pondělí oznámil, že bezpečnostní složky země zatkly v zahraničí jednoho z vůdců Islámského státu (IS). Podle něj měl v této teroristické organizaci na starosti finance, informovala agentura AP.

Foto: Anmar Khalil, ČTK/AP

Irácký policista

Článek

Premiér v příspěvku na Twitteru uvedl, že zatčeným je šéf finančních operací IS Samí Džasím, který byl zástupcem zabitého vůdce IS abú Bakra Bagdádího a měl na starosti finance teroristické organizace.

Vůdce teroristů Islámského státu abú Bakr Bagdádí je mrtev, tvrdí bezpečnostní zdroje

Blízký a Střední východ

„Zatímco hrdinové našich iráckých bezpečnostních sil se zaměřili na zajištění voleb, jejich kolegové ze zpravodajských služeb provedli komplexní zahraniční operaci s cílem dopadnout Samího Džasíma,” uvedl Kazímí po nedělních parlamentních volbách.

Dopaden za hranicemi

Dodal, že hledaný terorista byl zadržen „při jedné z nejsložitějších zpravodajských operací, kterou kdy irácké bezpečnostní složky provedly mimo své hranice”.

Kde byl hledaný terorista zatčen, předseda vlády neuvedl. Nejmenované zdroje AP z irácké zpravodajské komunity ale uvedly, že byl Džasím zatčen v cizí zemi a před několika dny byl převezen do Iráku.

Foto: Iraqi Parliament Media Office, Reuters

Irácký premiér Mustafá Kázimí

„Vláda to považuje za velký úspěch, protože byl (Džasím) zodpovědný za řadu operací v i Iráku a v Sýrii,” řekl zpravodaj stanice al Džazíra Mahmúd Abdalwahíd.

Džasím v minulosti spolupracoval s vůdcem irácké větve teroristické sítě al-Káida abú Músou Zarkávím, který zemřel při útoku amerického letounu v roce 2006.

Po vyhlášení chalífátu Islámským státem v roce 2014 se Džasím o rok později přesunul do Sýrie a stal se zástupcem Bagdádího, jehož zabily v roce 2019 americké speciální jednotky.

Už dříve za jakékoliv informace vedoucí k Džasímovu dopadení vypsaly Spojené státy americké odměnu ve výši pěti milionů dolarů (110 milionů korun).

Islámský stát není pryč. Stojí za krvavým útokem v Bagdádu

Blízký a Střední východ

Irák vyhlásil vítězství nad IS v roce 2017, v Sýrii byla tato teroristická organizace poražena o dva roky později.

Podle letošní zprávy OSN však členové IS v obou zemích přešli do ilegality v irácko-syrském pohraničí a v některých oblastech Iráku a nadále jsou schopni podnikat teroristické útoky, připomíná agentura AFP.

Při posledním útoku IS v červenci zahynulo v Bagdádu zhruba 30 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám