Hlavní obsah

Evropská města by měla být generálu Sulejmánímu vděčná za bezpečnost, prohlásil íránský prezident

Novinky, mso
Teherán

Zabitý íránský generál Kásim Sulejmání hrdinsky bojoval proti teroristům, a nebýt jeho, byla by Evropa v obrovském nebezpečí, uvedl ve středu na Twitteru íránský prezident Hasan Rúhání. Sulejmání zemřel minulý pátek při útoku amerického dronu u bagdádského letiště.

Foto: Abdullah Dhiaa Al-deen, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Článek

„Nebýt Sulejmáního a jeho boje proti teroristům, evropská hlavní města by byla ve velkém nebezpečí. Hrdinsky bojoval proti Islámskému státu, Al-Káidě, an-Nusrá a dalším. Naše odpověď na jeho vraždu bude následující: Vykopeme všechny americké síly z regionu,“ napsal Rúhání.

Sulejmání, jehož smrt vyhrotila vztahy mezi USA a Íránem, byl pohřben po odkladech ve středu před 6:00 místního času (3:30 SEČ).

Foto: Profimedia.cz

Íránský generál Kásim Sulejmání

Írán v odvetě za generála zaútočil brzy ráno na síly pod vedením USA v Iráku. Teherán podle irácké armády odpálil celkem 22 balistických střel.

Íránská odveta: Teherán vypálil rakety na americké vojáky v Iráku

Zahraniční

Íránské revoluční gardy se poté pochlubily, že při nočním útoku na Američany využívanou základnu Ajn al-Asad na západě Iráku zabily 80 amerických vojáků a zapálily řadu jejich letadel. Pentagon útok potvrdil, zdroje však nepotvrzují žádné ztráty na životech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odpalování střel z ÍránuVideo: AP

Kásim Sulejmání zemřel minulý pátek ráno při útoku amerického dronu u bagdádského letiště. Byl jednou z nejvlivnějších postav v Íránu. Stál za řadou úspěchů v bojích v Sýrii i v Iráku, kde pomáhal porazit Islámský stát.

Pro šíity byl hrdinou. Západ ho viděl jako podporovatele teroristů a člověka snažícího se podvracet prozápadní vlády a vedoucího íránské války v zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám