Hlavní obsah

Erdogan couvá: Kdyby Turecko vědělo, že letadlo je ruské, jednalo by možná jinak

– Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtečním rozhovoru pro televizi France 24 dal najevo, že kdyby Turecko vědělo, že jde o ruský stroj, možná by volilo jiný přístup. Ještě během dne se ale odmítl omluvit za sestřel ruského bombardéru, který v úterý nakrátko narušil turecký vzdušný prostor.

Foto: Kayhan Ozer, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

”Kdybychom věděli, že to byl ruský letoun, pravděpodobně by došlo na varování trochu jiného druhu. Možná bychom mohli zabránit narušení vzdušného prostoru trošku jinak,” řekl Erdogan. Ještě během dne ale tvrdil: „Kdybychom čelili stejnému narušení dnes, Turecko by reagovalo stejně.”[celá zpráva]

Turecká armáda sice opakovaně během necelých dvou minut ještě před vstupem do tureckého vzdušného prostoru varovala stroj, že se blíží k turecké hranici a měl by změnit směr letu. „Přibližujete se k turecké hranici... okamžitě změňte směr letu na jih” [celá zpráva].

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Okamžitě změňte směr letu. Turecko zveřejnilo varování ruskému letounuVideo: Reuters

Podle ruského letce, který byl sestřelen, ale žádné varování nepřišlo, turecké stíhačky se neukázaly ruskému bombardéru, aby mu svou přítomností daly najevo, že má změnit směr a zezadu na něj vypálily raketu vzduch-vzduch. [celá zpráva]

Turecká armáda už během dne pro AFP uvedla, že nevěděla, že sestřelený letoun je ruský: „Národnost stroje nebyla známa a byly použity automatické zásady pro zásah“.

Z vyjádření turecké armády plyne, že před útokem neověřovala národnost stroje, což je v rozporu s běžně uplatňovanými způsoby zásahu proti narušiteli.

Turecko pod ruským tlakem

Erdogan také v rozhovoru pro France 24 dal najevo, že chtěl vše s ruským prezidentem vyřešit. „Krátce po incidentu jsem volal Putinovi, ale dosud mi Putin neodpověděl,“ stěžoval si turecký premiér.

Nové Erdoganovo vyjádření přišlo v době schůzky prezidentů Francie a  Ruska, kteří se shodují, že je nutné vytvořit širokou koalici proti Islámskému státu.

Rusko pohrozilo ve čtvrtek sankcemi vůči Turecku, varovalo, že odstoupí od projektu první turecké jaderné elektrárny i od plynovodu Turkish Stream, který by měl vést na dně Černého moře. Naznačilo, že by také mohlo přerušit letecké spojení s Tureckem, takže by ruští turisté nelétali do tamních letovisek. Zejména to by bylo velkou ranou pro Turecko. Turkish Stream byl důležitější pro Gazprom, i když by Turecko přes něj získávalo plyn levněji. O stavbu elektrárny měly zájem i jiné firmy. [celá zpráva]

Už ve čtvrtek začalo Rusko uplatňovat přísné kontroly potravinářského zboží dodaného z Turecka.

Reklama

Výběr článků

Načítám