Hlavní obsah

Okamžitě změňte směr letu. Turecko zveřejnilo varování ruskému letounu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecká armáda oficiálně zveřejnila skoro dvouminutový zvukový záznam, ve kterém varuje ruský bombardér, že se přibližuje k tureckému vzdušnému prostoru. Uvedla to agentura Reuters. Není ale jasné, zda jde o varování po vstupu do tureckého prostoru, nebo ještě před ním. Turecká opozice obvinila vládu, že sestřel ruského stroje naplánovala už dříve.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Okamžitě změňte směr letu. Turecko zveřejnilo varování ruskému letounuVideo: Reuters

 
Článek

Audiozáznam je dlouhý minutu a čtyřicet sekund. Objevuje se na něm již dříve známá věta: „Okamžitě změňte směr letu”. Opakována je v několika variantách od první: „Změňte mírně směr letu” až po známou „Okamžitě změňte směr letu na jih”. Zaznívá tam i oznámení, že mluví turecké letectvo.

Na záznamu je už dříve známá pasáž, že varování je vysláno v době, kdy je ruský stroj vzdálen od tureckých hranic dvacet mil. Už dříve se také objevily zprávy, že ruský letoun turecký vzdušný prostor narušil jen po dobu 17 sekund. Stroj i podle tureckých údajů přelétl výběžek země široký jen cca tři kilometry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry padajícího sestřeleného Su-24Video: Reuters

Kompletní záznam potvrzuje, že varování bylo vysíláno opakovaně, jak tvrdí Ankara. Vzhledem ke kvalitě se ale nedá poznat, zda výzva byla určena pilotům, nebo pozemní stanici, jak naznačoval už dříve zveřejněný neautorizovaný a upravený záznam stanice Fox.

Navigátor a zbraňový operátor sestřeleného ruského bombardéru ale ve středu popřel, že by dostal jakékoli varování, a proto ruský Suchoj Su-24 nezměnil kurs. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Oblak dýmu na místě pádu ruského Suchoje Su-24

Piloti tureckých stíhaček F-16 se podle slov ruského šturmana na sebe nijak nesnažili upoutat pozornost, nevolili obvyklou taktiku, kdy se narušiteli ukáží a doprovodí ho pryč ze vzdušného prostoru země. [celá zpráva]

Šturman i ruské vedení shodně tvrdí, že nikdy vzdušný prostor Turecka nenarušili.

Naplánovaná akce?

İdris Baluken z turecké opoziční prokurdské strany HDP obvinil tureckou vládu, že sestřel plánovala: „Vypadá to, že o sestřelu ruského tryskáče bylo rozhodnuto dříve a byl předem naplánován a jen se včera uskutečnil. Vládní strana AKP ukázala své neústupné praktiky, které jsou součástí války v Sýrii. Skutečným důvodem sestřelu proudového letounu je, že AKP cítí potřebu zasahovat do operací proti takovým gangům (v Sýrii) jako Ahrár aš-Šám a An Nusra.”

I ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov sdělil, že mu sestřel připadá jako plánovaná provokace. [celá zpráva]

Foto: Mapy.cz

Trasy letu Su-24 podle turecké a ruské armády

Rychlost turecké akce naznačuje, že Turecko muselo být na podobný zásah dobře připraveno a jeho letadla musela být už ve vzduchu, což je vzhledem k předchozím narušením tureckého vzdušného prostoru pochopitelné.

Suchoj Su-24

Suchoj Su-24 (v kódu NATO Fencer) je ruský nadzvukový dvoumístný dvoumotorový stíhací bombardér s měnitelnou geometrií křídla.

Stroj byl vyvíjen od počátku šedesátých let, první prototyp vzlétl v roce 1967 a do výzbroje byly letouny zařazovány od půlky sedmdesátých let.

Stroj má i na dnešní dobu vysoké výkony, dosahuje maximální rychlosti 2300 km/h a je schopen nést až osm tun výzbroje včetně taktických jaderných bomb.

Operační rádius se pohybuje podle zatížení a rychlosti letu mezi 600 a 1200 km.  

Vyzbrojen je palubním kanónem Gš ráže 23 mm. Nosit může klasické bomby, řízené střely naváděné laserem nebo radiově stejně jako přesné bomby nebo neřízené rakety. 

Rusko má ve výzbroji asi tři sta Suchojů Su-24 různých modernizovaných verzí, přes sto jich má Ukrajina, ale jen 25 ve službě. Stroje dále využívá Sýrie, Írán či Alžírsko. Kromě Ruska ho má ve výzbroji několik dalších postsovětských republik Běloruska, Kazachstánu, Ázerbájdžánu a Uzbekistánu a měl je i Irák a Libye.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám