Hlavní obsah

Asad navštívil dobyté předměstí Damašku, slibuje brzké vítězství

– Damašek

Syrský prezident Bašár Asad ve čtvrtek, na který připadl Den armády, navštívil vojáky v předměstí Damašku Darája, které nedávno dobyli. V poselství vyjádřil důvěru v brzké vítězství a konec občanské války, která si za 28 měsíců v zemi vyžádala přes 100 000 mrtvých.

Foto: ČTK/AP

Bašár Asad s vojáky v Daráji.

Článek

Syrská státní televize informovala, že Asad navštívil vojáky z jednotky rozmístěné na předměstí Darája na jihozápadním okraji metropole. Jde o Asadovu první známou cestu mimo metropoli od března 2012. Tehdy Asad navštívil čtvrť Báb Amr ve městě Homs, když ji jeho jednotky dobyly na rebelech. Metropole je sídlem Asadovy moci.

Televize nezveřejnila žádné podrobnosti o dnešní Asadově cestě do Daráji. Informovala jen, že „prezident Asad právě provádí inspekci jednotky našich vojáků v Daráji u příležitosti Dne armády”. Na účtu prezidentského úřadu na Facebooku se ale objevila fotografie, která zachycuje Asada v modrém obleku, jak si potřásá rukou s jedním vojákem a druhý stojí vedle něj v zóně očividně poškozené boji.

Předměstí Darája drželi povstalci dlouhou dobu a armáda je letos na jaře získala pod svou kontrolu teprve po několikatýdenních tvrdých bojích.

Asad: O mírových jednáních nemůže být řeč

V projevu k vojákům Asad uvedl, že o možnosti mírových jednání nemůže být ani řeči. „Kdybychom si nebyli jisti, že zvítězíme, nebyli bychom schopni odolávat a pokračovat více než dva roky v boji proti nepříteli,” citovala agentura SANA z Asadova poselství u příležitosti 68. výročí vzniku syrské armády. Asad v něm ocenil vojáky za „odvahu, s níž čelí terorismu a nejurputnější barbarské válce v soudobé historii”.

Syrští povstalci během konfliktu získali kontrolu nad velkou částí země. Při protiofenzivě se ale vládním silám v posledních dvou měsících podařilo vytlačit rebely z okolí Damašku a znovu dobýt několik povstaleckých měst u hranice s Libanonem. V pondělí ovládly klíčovou čtvrť v Homsu.

Pozorovatelé tento úspěch Asadových sil podle agentury DPA přisuzují nedostatečnému vyzbrojení protirežimních bojovníků i napětí mezi různými povstaleckými skupinami.

Asadova rétorika byla tvrdá, což ukazuje, že vládní síly upevňují své pozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám