Hlavní obsah

Americký Senát schválil ukončení podpory pro saúdskoarabskou koalici v Jemenu

– Washington

Senát Spojených států ve středu odhlasoval ukončení americké podpory saúdskoarabské koalici v jejím válečném tažení v Jemenu. Kongres tak podle agentury Reuters učinil krok k bezprecedentnímu pokárání zahraniční politiky Donalda Trumpa. Američtí zákonodárci prezidenta kritizují, že nedostatečně odsoudil Rijád za vraždu saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího.

Foto: Mohamed Al-Sayaghi, Reuters

Boje v Jemenu. Na snímku kouř po náletu na hlavní město Saná

Článek

Kongres již dříve připsal odpovědnost za Chášukdžího vraždu, která se stala na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, saúdskému korunnímu princi Muhammadu bin Salmánovi. Rijád zapojení prince do vraždy odmítl. Trump trvá na tom, že i kdyby se toto podezření potvrdilo, zůstane Saúdská Arábie neochvějným americkým partnerem.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán

Senát, který je pod kontrolou republikánů, ve středu rezoluci schválil poměrem 54 hlasů proti 46. Návrh, na jehož vzniku se podílel i nezávislý senátor Bernie Sanders ucházející se o prezidentskou nominaci Demokratické strany, podpořilo i několik republikánů.

Návrh nyní posoudí Sněmovna reprezentantů, kde mají většinu demokraté, takže se očekává hladké schválení. Trump již pohrozil vetem a uvedl, že text návrhu vychází z chybných předpokladů. Varoval, že kdyby takovéto opatření skutečně vstoupilo v platnost, znamenalo by to oslabení amerického vlivu v regionu.

Foto: Reuters

Džamál Chášukdží

Rezoluce žádá ukončit veškeré americké vojenské nasazení v konfliktu, které nebude mít souhlas Kongresu, a to včetně americké pomoci v určování cílů pro letecké údery.

Senát podobnou rezoluci přijal již loni v prosinci, ale sněmovna, tehdy pod kontrolou republikánů, ji odmítla.

Saúdská Arábie stojí v čele koalice, která od roku 2015 pomáhá jemenským vládním vojskům v boji proti šíitským povstalcům podporovaným Íránem. Konflikt si od svého začátku vyžádal tisíce lidských životů a miliony lidí uvrhl do humanitární krize.

Saúdská Arábie byla opakovaně kritizovaná, že pří náletech útočí na civilní cíle včetně nemocnic a pohřební síně. Při bombardování používá munici nakoupenou v USA a Velké Británii. Navíc se ukázalo, že se zbraně dodávané arabské koalici dostávají do různých jemenských milicí včetně radikálních salafistických. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám