Hlavní obsah

Turci soudí, že Saúdové Chášukdžího spálili v peci

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Turecká policie soudí, že rozsekané tělo zavražděného saúdského novináře a kritika Rijádu Džamála Chášukdžího (59) mohlo být krátce po jeho smrti spáleno nedaleko dějiště vraždy v rezidenci saúdského konzula v Istanbulu. Vyplývá to z výroční zprávy istanbulské policie za rok 2018, o níž informovala turecká agentura Anadolu.

Foto: Reuters

Zavraždený novinář Džamál Chášukdží

Článek

Zpráva konstatuje, že v rezidenci jsou dvě studny a také pec. V ní lze topit nejen dřevem, nýbrž i zemním plynem. Teplotu v peci lze tak zvýšit nad tisíc stupňů Celsia, což umožňuje „beze stopy zničit veškerou DNA“, díky níž lze jinak určit totožnost ostatků lidí.

Turečtí policisté také zjistili, že po smrti Chášukdžího si Saúdové objednali v nedaleké známé restauraci 32 kilogramů syrového masa. „Bylo pečení masa v peci součástí plánu?“ ptá se zpráva a ujišťuje, že „to bude vyšetřeno“.

Na saúdském konzulátu, kde byl Chášukdží zavražděn, se v době jeho smrti pohyboval patnáctičlenný tým vyslaný z Rijádu. Zpráva se podivuje nad tím, že zatímco při příchodu na konzulát neměli členové vražedného komanda problém unést svá zavazadla, při odchodu do rezidence s tím už potíže měli.

Pozornost Turků se zaměřuje také na podplukovníka Saláha Tubajdžího (47). Jejich zpráva připomíná, že patolog Tubajdží psal diplomovou práci na téma analýzy DNA v kostech. Měl tedy podle Turků dostatek expertních znalostí, aby mohl říci, zda ve spálených kostech zůstává nějaká DNA nebo ne.

Podle policejní zprávy nevěděli vrahové Chášukdžího, že před konzulátem čeká jeho snoubenka Hatice Cengizová.

Konzulární pracovník, který oznámil příchod novináře, „neposkytl informaci, že na Chášukdžího někdo čeká, přestože Hatice Cengizovou viděl“, tvrdí istanbulská policie a spekuluje: „Kdyby se o ní zmínil, poprava by se možná nekonala. Existuje však i jiná možnost: možná by se Hatice Cengizová stala druhou obětí stejného násilí, jako její snoubenec.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám