Hlavní obsah

Do Turecka dorazila první část ruského systému protivzdušné obrany S-400

Ankara
Aktualizováno

Turecké ministerstvo obrany v pátek potvrdilo, že začala dodávka pokročilého ruského systému protivzdušné obrany S-400. Na vojenské letiště u Ankary Mürted už dorazila první dodávka komponent systému, uvedl provládní list Daily Sabah. Kvůli pořízení S-400 se Turecko dostalo do sporu s USA. Spojené státy mu kvůli tomu odmítly dodat letadla F-35A.

Systém protivzdušné obrany S-400 při přehlídce na Rudém náměstí

Článek

Podle místních médií by měl být systém plně schopen provozu během čtyř až šesti týdnů. Do Turecka by měli dorazit i ruští experti, aby pomohli s instalací systému. Ankara neuvedla, kde chce ruský systém protiraketové obrany instalovat. Podle neoficiálních zpráv z tureckých médií by to ale mělo být na jihovýchodě země u syrských hranic, uvedla ČTK.

Na pořízení dvou baterií systému S-400 za 2,5 miliardy dolarů se Ankara dohodla s Moskvou 11. dubna 2017. Turecko na základě kontraktu získává nejmodernější ruský protiletadlový a protiraketový systém.

Spojené státy Turecko vyzvaly, aby si ho nekupovaly, a pohrozily mu ekonomickými sankcemi. Také uvedly, že v případě jeho pořízení nedostane Turecko objednané bojové letouny páté generace F-35A, na jejichž vývoji se podílelo a které se částečně vyrábějí v Turecku, což může zpomalit další dodávky F-35. [celá zpráva]

Důvodem jsou obavy, že Rusko by pak mohlo odhalit případné slabiny F-35A a zjistit, jak by se proti nejmodernějšímu americkému letounu dal systém S-400 použít.

Američané nabídli Turecku rakety Patriot PAC 3, Turecko ale uvedlo, že americká nabídka byla horší než ruská. Patrioty jsou méně výkonné. Ankara uvedla, že to, jaké zbraně si pořizuje, je otázkou národní suverenity. Turecko je přitom členem NATO. Po USA má druhou nejpočetnější armádu v alianci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám