Hlavní obsah

Bílý dům je mentálně retardovaný, tvrdí íránský prezident Rúhání

– Teherán • Aktualizováno

Íránský prezident Hassan Rúhání označil Bílý dům za mentálně retardovaný. Další sankce, které Spojené státy na zemi uvalily a jsou namířeny proti duchovnímu vůdci ajatolláhovi Alímu Chameneímu, selžou, tvrdí prezident.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Článek

Politika Spojených států vůči Íránu je znázorněním zoufalství Trumpovy administrativy, řekl Rúhání v úterním vysílání státní televize. „Bílý dům je mentálně retardovaný a sankce USA proti Teheránu selhávají,“ řekl Rúhání.

Americký prezident Donald Trump v pondělí oznámil zavedení nových sankcí proti Íránu v reakci na nedávné sestřelení amerického dronu nad Hormuzským průlivem. Podle agentury Reuters by měl být jejich terčem íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí a někteří vysoce postavení velitelé revolučních gard. Washington uvedl, že tento týden uvalí sankce na íránského ministra zahraničí Zarifa.

Nejnovější sankce by měly dosáhnout toho, aby se íránské vedení nedostalo k finančním zdrojům a aktivům v USA a nemohlo využívat finanční systém Spojených států.

„Uvalení zbytečných sankcí na íránského nejvyššího vůdce a na šéfa íránské diplomacie je trvalým uzavřením diplomatické cesty,“ uvedl v úterý mluvčí íránské diplomacie zahraničí Abbás Musáví. „Trumpova zoufalá administrativa ničí zavedené mezinárodní mechanismy pro udržování světového míru a bezpečnosti,“ dodal.

Vztahy mezi USA a Íránem jsou na bodu mrazu od minulého roku, kdy Trump oznámil odstoupení Spojených států od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015, kterou označil za katastrofální. Uvalil zároveň na islámskou republiku nové sankce.

Poslední vlnu sankcí uvalily USA v reakci na nedávné sestřelení amerického bezpilotního letounu nad Hormuzským průlivem. Teherán tvrdí, že stroj sestřelil poté, co pronikl do íránského vzdušného prostoru, což Washington popírá a trvá na tom, že incident se stal nad mezinárodními vodami.

Reklama

Výběr článků

Načítám