Hlavní obsah

USA přesouvají k Íránu antirakety patriot a výsadkovou loď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy kvůli neupřesněné íránské hrozbě přesunou na Blízký východ raketový systém Patriot, oznámilo v pátek americké ministerstvo obrany. Pentagon žádné podrobnosti neuvedl. Vysílají tam také výsadkovou loď USS Arlington, která se připojí k letadlové USS Abraham Lincoln, jež už proplula Suezským průplavem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlová loď USS Abraham Lincoln proplula Suezským průplavemVideo: Reuters

 
Článek

Podle bezpečnostního činitele, kterého citovala agentura AP, je krok reakcí na zjištění zpravodajských služeb, že Íránci naložili vojenský materiál a rakety do malých lodí.

Ohlášený přesun antiraket patriot je další eskalací napětí v oblasti. Washington už v neděli sdělil, že do regionu vyslal operační svaz v čele s letadlovou lodí USS Abraham Lincoln a strategické bombardéry B-52, které podle BBC už přistály v Kataru.

Foto: Reuters

Letadlová loď Abraham Lincoln proplouvá Suezským průplavem.

Ministr obrany Patrick Shanahan v pondělí rozhodnutí označil za reakci na blíže neupřesněnou íránskou hrozbu útoku na americké  vojáky. [celá zpráva]

Obviňování z terorismu

Napětí mezi oběma zeměmi se eskalovalo v posledních týdnech poté, co Spojené státy zařadily Íránské revoluční gardy, tedy součást íránských bezpečnostních sil, na seznam teroristických organizací. Írán pak označil příslušníky amerických ozbrojených sil za teroristy, na něž je možné útočit. [celá zpráva]

Foto: Sebastian Apel, ČTK/AP

Odpálení antirakety patriot

Napětí mezi Íránem a USA vzrostlo loni, když USA odstoupily od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu z roku 2015 a obnovily protiíránské sankce. Americký prezident Donald Trump krok zdůvodnil tím, že dohoda nebrání Teheránu získat jaderné zbraně, ačkoli Írán ujišťoval, že jeho nukleární program je mírový.

Teherán tento týden oznámil, že přestane některé závazky vyplývající z dohody dodržovat, a vyloučil možnost americko-íránských rozhovorů. [celá zpráva]

Foto: Mass Communication Specialist 3r, ČTK/AP

Americké lodě doprovázející letadlovou USS Abraham Lincoln proplouvají Suezským průplavem

Dohodu uzavřely s Íránem kromě USA také Rusko, Čína, Británie, Německo, Francie a EU. Teherán dosud podmínky dohody podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) plnil.

Německo, Francie a Británie ve čtvrtek ve společném prohlášení Írán vyzvaly, aby se nadále jadernou dohodou z roku 2015 řídil. Odmítly i jakékoli ultimátum ze strany Íránu. [celá zpráva]

Foto: US Navy, Reuters

Americká loď USNS Arctic

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám