Hlavní obsah

Turecko nebude se vpádem do Sýrie čekat, až se Američané stáhnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Turecko pokračovalo ve čtvrtek ve válečnické rétorice a ve výpadech proti USA. Pohrozilo, že neodloží plánovaný vpád do Sýrie, při kterém se chce vypořádat s kurdskou milicí YPG, ani v případě, že se stahování amerických jednotek protáhne, uvedl list The Guardian. Američtí vojáci přitom působí v oblastech chystaného útoku. Americký ministr zahraničí ve čtvrtek uvedl, že USA se nestáhnou, dokud neskončí boj s terorismem.

Foto: Profimedia.cz

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu

Článek

Ministr zahraničních věcí Mevlüt Çavuşoğlu řekl televizi NTV, že Turecko bude bojovat s milicí YPG, ať už se Spojené státy stáhnou, nebo ne. „Jestliže se stažení odkládá kvůli směšným výmluvám, že Turci masakrují Kurdy, což neodráží skutečnost, uskutečníme své rozhodnutí,“ řekl ve čtvrtek ministr. Uskutečněním rozhodnutí má na mysli spuštění připravené ofenzívy na severu Sýrie, o níž hovořil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

„Jsme odhodláni na poli i u stolu. Rozhodne se o načasování operace a nebudeme čekat na ničí svolení,“ řekl ministr.

Na území Sýrie se údajně nachází dvanáct až čtrnáct amerických základen, přičemž jedna je v Kobani hned u turecké hranice. Poblíž ní se nachází i základna Dirik na východě Sýrie, ta však byla podle některých zpráv předána Kurdům. Američtí vojáci působí i ve městě Manbidž, na které Turecko chtělo zaútočit už v minulosti, protože si nepřálo, aby Kurdové operovali západně od břehu Eufratu. Američané je od toho odradili, když pohrozili, že se budou bránit.

Çavuşoğlu dodal, že se někteří američtí představitelé snaží odradit Trumpa od stažení sil ze Sýrie, se kterým sám přišel, hledají si pro to záminky, jako je masakrování Kurdů Turky.

Turecko považuje Západem podporovanou milici YPG, která se rozhodnou měrou podílela na porážce Islámského státu v Sýrii, za odnož zakázané turecké Strany kurdských pracujících.

Pompeo odmítá stažení před porážkou teroristů

Çavuşoğlu dodal, že míní ještě ve čtvrtek zatelefonovat americkému ministrovi zahraničí Miku Pompeovi. Ten ve čtvrtek v Káhiře řekl, že se Spojené státy nestáhnou, dokud neskončí boj s terorismem, a budou neúnavně pracovat na úplné porážce Islámského státu, Al-Káidy a dalších džihádistických skupin. Podle BBC jasně řekl: „Odkud se Amerika stáhla, tam nastal chaos.”

Spojené státy také použijí diplomacii a spolupráci s partnery, aby dostaly ze Sýrie všechny íránské vojáky až do posledního. Pompeo varoval, že bez stažení Íránců a jejich spojenců z libanonského Hizballáhu nedostane režim Bašára Asada žádnou americkou pomoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám