Hlavní obsah

Zástupce vůdce Islámského státu odsoudili v Iráku k smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Soud v Bagdádu ve středu vynesl rozsudek smrti nad prominentním džihádistou Ismaílem Alvanem Salmánem Isavím, který byl označen za zástupce vůdce Islámského státu abú Bakra Bagdádího. Bude pověšen, uvedl podle agentury AFP mluvčí iráckého nejvyššího soudu Abdal Sittar Bajrakdar.

Foto: Profimedia.cz

Justiční palác ve čtvrti Karch

Článek

„Trestní tribunál v bagdádské čtvrti Karch odsoudil k trestu smrti oběšením jednoho z nejprominentnějších vůdců IS, který sloužil jako zástupce Bagdádího,“ řekl Bajrakdar. „Zastával několik důležitých funkcí v IS,” dodal a upřesnil, že odsouzený rodák z Ramádí měl na starosti fatvy a školní osnovy.

Isáví byl v únoru dopaden v Turecku, kam uprchl z Iráku přes Sýrii, když IS přišel o značnou část území. Turci ho vydali zpět do Iráku. Zadržen byl, když se elitní irácká jednotka pronásledující špičky IS za podpory Američanů „infiltrovala do nejvyšších kruhů IS“. Irácká státní televize v květnu informovala, že byli zadrženi vysoce postavení členové IS Saddám Džamíl, Muhammad Kadír, Ismáíl Isáví, Umar Karbúlí a Issám Zaubaj, kteří patřili k nejhledanějším lídrům IS. Údajně se je podařilo vylákat, aby přešli hranice. Informaci tehdy potvrdil také americký prezident Donald Trump. [celá zpráva]

Mezi popravovanými jsou i ženy

Irák odsoudil k smrti několik set radikálů včetně stovky cizinek. Desítky odsouzených už byly popraveny. Další dostali doživotní tresty. Ve středu k nim přibylo devět tádžických žen. Organizace na ochranu lidských práv procesy kritizují kvůli vysokému počtu absolutních trestů.

Západní země však nežádají vydání svých občanů, kteří se přidali na stranu IS a nechávají jejich osud na verdiktech místních soudů.

V roce 2014 se příslušníkům IS podařilo získat kontrolu nad polovinou Sýrie a třetinou Iráku. O tři roky později přišel IS prakticky o veškerá území, včetně hlavních bašt - iráckého Mosulu a syrské Rakky. Bagdád loni v prosinci ohlásil definitivní porážku IS, radikálové v zemi ale dál páchají krvavé útoky.

Koncem srpna IS zveřejnil po téměř roce první zvukovou nahrávku, na níž hovoří vůdce organizace abú Bakr Bagdádí, o jehož smrti se dlouho spekulovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám