Hlavní obsah

Trump varoval Asada, aby neútočil na provincii Idlib ovládanou povstalci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump v pondělí na Twitteru varoval syrského prezidenta Bašára Asada, aby neútočil na provincii Idlib. Asadovi spojenci Rusko a Írán by účastí na ofenzivě do oblasti na severozápadě Sýrie podle šéfa Bílého domu udělali „vážnou humanitární chybu”.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Donald Trump

Článek

„Syrský prezident Bašár Asad nesmí nerozvážně zaútočit na provincii Idlib. Rusové a Íránci by udělali vážnou humanitární chybu, kdyby se této potenciální lidské tragédie účastnili,” napsal v pondělí místního času na Twitteru americký prezident s tím, že by při vojenské operaci mohly zahynout stovky tisíc lidí. „Nedopusťte to!” vyzval.

Provincii Idlib mají jako jednu z posledních oblastí v Sýrii v rukou povstalci. Více než polovinu kontrolují islámští radikálové z bývalé Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu. Damašek protirežimní bojovníky i civilní obyvatele v poslední době několikrát vyzval, aby umožnili návrat státních institucí do této části země.

V pátek se Asadovi spojenci - ruský prezident Vladimir Putin a íránský prezident Hasan Rúhání - sejdou v Teheránu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem jako ochráncem povstalců, aby jednali o budoucnosti Sýrie. Podle pozorovatelů se právě na této schůzce rozhodne o osudu Idlibu. [celá zpráva]

V případě ofenzivy vládních vojsk by podle OSN mohlo k hranici Turecka, které na severozápadě s provincií Idlib sousedí, vyrazit až 2,5 miliónu lidí. I zmocněnec OSN pro Sýrii mluvil o nutnosti porazit deset tisíc radikálů z an-Nusry. [celá zpráva]

Minulý týden exilová skupina SOHR monitorující dění v zemi informovala, že se ozbrojené skupiny v Idlibu začaly připravovat na útok vládních vojsk a mimo jiné zničily několik mostů.

Írán před časem oznámil, že Asada při ofenzivě podpoří.

Reklama

Výběr článků

Načítám