Hlavní obsah

Islámský stát zabil jednoho z unesených Drúzů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Londýn

Členové Islámského státu (IS) zavraždili ve čtvrtek mladého muže, který byl ve skupině desítek drúzských zajatců unesených minulý měsíc při útocích islamistů v provincii Suvajda na jihu Sýrie. Oznámily to v sobotu dva syrské zpravodajské portály, které zveřejnily záběry z vraždy, a exilová organizace SOHR monitorující dění v Sýrii.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Sebevražedný útok na tržnici v Suvajdě, po kterém následovaly únosy desítek lidí.

Článek

Weby Sweida24 a Sweida News Network zveřejnily záběry vraždy uneseného 19letého Muhannada abú Ammara. Při vraždě seděl na zemi a měl na sobě černé tričko. Podřezali ho a pak mu uřízli hlavu.

Podle SOHR jde o prvního zavražděného zajatce, které unesli 25. července při koordinovaných útocích na město Suvajda a okolní vesnice, kde zabili 250 lidí. Nejvíce byla postižena vesnice aš-Šabky, odkud pocházel i abú Ammar, který byl unesen se svou matkou. Džihádisté většinou unesli ženy a děti, údajně jich bylo 36. Pohřešováno je však i 17 mužů. [celá zpráva]

V Sýrii probíhala jednání o propuštění unesených mezi zástupci Drúzů a Islámským státem, ale neuspěly. Podle SOHR požadují džihádisté osvobození bojovníků IS zajatých vládními vojáky při bojích v sousední provincii Dará.

Islámský stát se k únosům v provincii Suvajda nepřihlásil, místní zdroje ale podle agentury AFP uvádějí, že rodiny unesených dostaly fotografie a videa zachycující jejich blízké na telefony.

V pátek jeden z nejvyšších drúzských hodnostářů v Sýrii agentuře AFP řekl, že Rusko, které je spojencem prezidenta Bašára Asada, vyjednává s IS o propuštění zajatců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám