Hlavní obsah

Zemědělci budou znovu protestovat v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další zemědělské protesty budou ve středu 22. května v Praze. V pátek o tom rozhodli zástupci Agrární komory, Zemědělského svazu a dalších nevládních zemědělských organizací ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku. Podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala by to měly být masivní protesty, nemusí být poslední. Vláda podle něj tíživou situaci v sektoru neřeší a spíš ji některými kroky i zhoršuje.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Demonstrace zemědělců před Úřadem vlády 7. března 2024

Článek

„Tudíž nám nezbývá nic jiného v současné době než těmito protesty upozornit i veřejnost na to, že opravdu máme velké problémy a že je potřeba ty problémy řešit,“ uvedl Doležal. Ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) zemědělci na páteční jednání nepozvali.

„Jsme připraveni dát najevo naši nespokojenost a pokračovat v těch protestech,“ potvrdil novinářům také předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Cílem je podle něj přesvědčit vládu, aby se situací velmi vážně zabývala.

Česko stejně jako další evropské státy zažívá letos protesty zemědělců opakovaně. V Česku se naposledy uskutečnily 20. března, kdy na silnice v regionech i k hranicím vyjelo více než 1600 zemědělských strojů.

V Praze demonstrovali zemědělci 7. března, podle mluvčí Agrární komory se této akce zúčastnilo 3000 až 4000 zemědělců a 1000 zemědělských strojů. Na protest proti politice EU vyjely traktory na silnice 22. února, zpomalovaly dopravu ve městech, na hlavních silnicích a u hraničních přechodů.

Polsko chce za miliardy vykoupit od svých zemědělců přebytečné obilí

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám