Hlavní obsah

USA mají důkaz, že syrská armáda použila chemické zbraně. Rusko má útok za zinscenovaný

– Moskva • Aktualizováno

Spojené státy mají důkaz, že syrská armáda v Dúmě použila chemické zbraně. V pátek to prohlásila mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová. Podle Ruska byl přitom útok zinscenován a podíl má na tom Británie. Londýn reagoval s tím, že jde o nehoráznou lež.

Foto: ČTK/AP

Záchranář pomáhá dítěti s otravou v Dúmě

Článek

Podle Nauertové mají USA ohledně útoku mnoho upřesňujících údajů, ale vedou je jako přísně tajné. Proto Washington dosud nemohl všechny důkazy zveřejnit.

"Útok nastal v sobotu a víme jistě, že šlo o chemickou zbraň," řekla Nauertová před novináři. Na jejich přímý dotaz, zda Spojené státy mají důkaz, že Asadův režim provedl útok, odpověděla: "Ano".

"Víme, že jen některé země, jako je Sýrie, mají přiměřené prostředky a tyto druhy zbraní," dodala.

Britská velvyslankyně při OSN Karen Piercová na tvrzení Moskvy zareagovala při mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN věnovaném právě Sýrii a označila tvrzení za „nehoráznou groteskní lež“.

Neznámí lidé v nemocnici

Ruské ministerstvo zveřejnilo rozhovory se dvěma Syřany, kteří uvedli, že jsou profesionální zdravotníci pracující v nemocnici ve městě Dúmá, kde byl útok podniknut 7. dubna. „Když poskytovali první pomoc, vběhli do nemocnice neznámí lidé. Někteří z nich měli videokamery. Tito lidé začali křičet, vyvolávat paniku a polévat všechny vodou z hadic, přičemž křičeli, že všichni v místnosti byli zasaženi toxickými látkami. Pacienti na urgentním příjmu a jejich příbuzní se navzájem začali polévat vodou. Když se vše natočilo, ti neznámí lidé rychle zmizeli,“ řekl podle TASSu mluvčí ministerstva generál Igor Konašenkov.

Podle ministerstva se pacienti nadýchali kouře. Mluvčí ministerstva po zveřejnění záznamu dodal: „Všimněte si, tito lidé neskrývají svá jména. Nejsou to nějaká tvrzení někoho bez tváře na sociálních sítích zveřejněných anonymními aktivisty. Ti se podíleli na natáčení.“

Jejich jména však zatím zveřejněna nebyla, pouze byly ukázány obličeje. Konašenkov také vysvětlil, jak se podařilo získat výpovědi. Rusové vypátrali dva ze záchranářů, kteří byli na videu a ti promluvili.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Muž dýchající kyslík po plynovém útoku na Dúmu

„Ruské ministerstvo obrany má rovněž důkaz, že Británie byla přímo zapojena do zaranžování této provokace ve Východní Ghútě,“ dodal generál. „Víme jistě, že mezi 3. a 6. dubnem takzvané Bílé přilby (civilní ochrana povstalců) byly pod silným tlakem z Londýna, aby uspíšily chystanou provokaci.“

Generál Igor Konašenkov obviňuje Británii

Podle Konašenkova Bílé přilby, která byly hlavním zdrojem fotografií a videí chemického útoku, věděly o velkém dělostřeleckém útoku vzbouřenců na Damašek. Bílé přilby podle něj dostaly nařízeno zaranžovat provokaci po odvetných útocích syrských vládních sil.

Generál vysvětlil, že cílem akce bylo vyprovokovat Spojené státy k zásahu proti syrskému režimu. Vzbouřenci prohrávají. Útok v Dúmá byl spáchán 7. dubna. Na jeden dům byla shozena nálož z vrtulníku. Plyn údajně zasáhl několik set lidí, z nichž 42 zemřelo. V té době už drželi v celé Východní Ghútě rebelové jen toto jediné město. Teto týden bylo ovládnuto syrskými jednotkami. [celá zpráva]

Proti Konašenkovu tvrzení svědčí to, že se ve vzorcích získaných Američany nalezly stopy chlóru a zatím neurčeného nervového plynu. Američané vzorky považují za pravé. [celá zpráva] O použití chemických látek hovořila i Světová zdravotnická organizace. [celá zpráva]

Bílé přilby působí v rebely ovládaných oblastech Sýrie od konce roku 2012. Dostávaly podporu od řady arabských i západních zemí. Hlavní podporu jim poskytuje nezisková organizace Mayday Rescue Foundation, kterou založil bývalý britský voják James Le Mesurier. Značnou pomoc také poskytuje turecká záchranářská asociace AKUT. Objevila se obvinění, že byly navázány na Frontu an-Nusra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám