Hlavní obsah

Chlór a nervový plyn. Američané mají podle televize vzorky krve od obětí z Dúmy

Spojené státy mají k dispozici vzorky krve a moči obětí útoku z Dúmy, uvedla ve čtvrtek televize MSNBC. Vzorky prokázaly přítomnost chlóru a také nervového plynu, který zatím nebyl přesně určen, uvedla televize s odvoláním na dva americké činitele s kontakty na zpravodajské služby.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zasaženo toxickými látkami mělo být kolem pěti stovek lidí.

Článek

Vzorky měly být získány z nemocnic americkými a zahraničními zpravodajskými agenturami. Zdroje tvrdí, že pravost vzorků nemohou stoprocentně zaručit, ale věří tomu, že jsou pravé.

Je známo, že vláda v Damašku měla chemické zbraně. Ze Sýrie bylo pod hrozbou amerického vojenského úderu odvezeno celkem na 1300 tun chemických zbraní, které režim syrského prezidenta Bašára Asada světu přiznal. Část zlikvidovalo americké plavidlo na moři, část mají na starost komerční a vládní instituce v Evropě.

Asad údajně neodevzdal všechny chemické zbraně, ale část ukryl. Bezpečnostní složky tvrdí, že mají k dispozici informace doprovázené fotografiemi, které naznačují, že za sobotním útokem ve městě Dúma je syrská vláda.

Rusko chemikálie nenašlo

Informace o tom, že na Dúmu, která byla poslední baštou povstalců v oblasti východní Ghúty, zaútočila vláda v Damašku, přinesla organizace Bílé přilby (syrská civilní obrana), která má blízko k povstalcům. Organizace tvrdila, že o život přišlo nejméně 150 lidí a další tisícovka byla zraněna.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu s odkazem na partnerské zdravotnické organizace uvedla, že příznaky zasažení toxickými chemikáliemi mělo na 500 lidí.

Chemický útok popírá nejen Asadova vláda, ale také Rusko a Írán, spojenci Sýrie. Rusko tvrdí, že jeho specialisté žádné stopy po chemických látkách nenašli.

Reklama

Výběr článků

Načítám