Hlavní obsah

V Sýrii mělo příznaky zasažení chemikáliemi 500 lidí, tvrdí WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po sobotním útoku v syrském městě Dúmá vyhledalo lékařskou pomoc kvůli zasažení toxickými chemikáliemi na 500 lidí, oznámila Světová zdravotnická organizace (WHO). Postižení měli příznaky silného podráždění sliznic, selhání dýchání a poruchy centrálního nervového systému.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Zasaženo toxickými látkami mělo být kolem pěti stovek lidí.

Článek

Původní informace hovořily o 60 obětech a tisícovce zraněných po zásahu chemikálií. [celá zpráva] Pak bylo zmiňováno 42 mrtvých.

Světová zdravotnická organizace tvrdí, že informace o počtech zraněných má od zdravotnických partnerů z místa postižení. „WHO je hluboce znepokojena zprávami o podezření z použití toxických chemikálií ve městě Dúmá ve východní Ghútě,“ uvedla organizace v prohlášení.

Podle Bílých přileb, což je dobrovolnická záchranářská organizace mající blízko k povstalcům ovládajícím zasaženou enklávu ve Východní Ghútě, se město Dúmá v oblasti Východní Ghúta u Damašku stalo terčem chemického útoku vládních sil.

Dúmá je pod kontrolou radikálů ze Džajš al-Islám, kteří drží civilisty jako rukojmí od roku 2013.

Režim v Damašku ale použití chemických zbraní popřel stejně jako Rusko či Írán, což jsou spojenci prezidenta Bašára Asada. Ruští specialisté podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova žádné stopy po použití chemických zbraní v místě sobotního útoku nenašli. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám