Hlavní obsah

Případná ruská odveta může zasáhnout Brity na Kypru

Londýn/Bejrút

Ruská odveta za případný útok na Sýrii může ohrozit britskou vojenskou základnu na Kypru. Upozornil na to ve čtvrtek list The Times, který citoval bývalého náčelníka štábu Richarda Barronse. Ruský velvyslanec v Libanonu Alexandr Zasypkin v úterý řekl, že pokud Američané zaútočí, pak Rusko rakety sestřelí a zaútočí i na odpalovací místa.

Foto: Profimedia.cz

Britský voják u stroje Eurofighter Typhoon na kyperské základně Akrotiri

Článek

Zasypkin v úterý prohlásil v libanonské televizi Al-Manár, která patří Hizballáhu podporujícímu syrského prezidenta Bašára Asada: „Jestliže dojde k americkému útoku, pak se budou sestřelovat rakety, a bude se dokonce střílet na odpalovací místa.”

„Oni nechtějí jen zkoušet sestřelit rakety za letu, což jsou schopni udělat, byť ne s naprostým úspěchem. Když použil spojení odpalovací místa, řekl tím, že se pokusí potopit (naše) lodě, ponorky a budou sestřelovat letadla – a to je válka,“ reagoval na Zasypkinova slova Barrons.

„Doufám, že velvyslanec volil svá slova uvážlivě,“ dodal. Zdůraznil, že pokud dojde k vojenskému zásahu, „Spojené státy a jejich spojenci se rozhodnou zaútočit na syrské chemické zbraně a letadla, která je dopravují“.

Ruské lodě odpluly z přístavu

Rusko začalo přesouvat své lodě ze základny v Tartúsu dál do Středozemního moře a blíž k americkému raketovému torpédoborci USS Donald Cook, napsal britský list.

Jak ukazují satelitní snímky z přístavu Tartús, odpluly fregata Admiral Grigorovič, výsadková loď třídy Ropucha i dvě dieselelektrické ponorky třídy Kilo a hlídkové čluny Gračonok stejně jako několik nákladních lodí. To ale spíše působí jako opatření obranné, aby plavidla nebyla zasažena při případném americkém útoku.

Foto: Reuters

Americký torpédoborec USS Donald Cook pluje z Larnaky k syrskému pobřeží.

Rusko sice má v Sýrii několik komplexů protivzdušné obrany včetně systému S-400, který chrání jejich základny, přičemž další dodalo Syřanům, je ovšem otázka, jak by dokázaly odvrátit masivní útok desítek střel s plochou dráhou letu.

Když v pondělí letěly rakety vypálené zřejmě z izraelských letadel na syrskou základnu T4 u Palmýry, pět z osmi se podařilo zneškodnit, jenže zbylé tři cíl zasáhly a zabily 14 lidí včetně čtyř íránských důstojníků, mezi nimiž byl i velitel mající na starosti drony. [celá zpráva]

I Zasypkinova vyjádření jsou zřejmě především součástí slovní přestřelky, protože ambasador dodal, že střet „by se měl vyloučit a oni jsou připraveni jednat“.

Otázkou taky je, zda by Rusku stálo za to si zhoršit dobré vztahy s Kyprem.

Reklama

Výběr článků

Načítám