Hlavní obsah

Připravte se na naše krásné rakety, vzkázal Trump Rusům

– Washington • Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump reagoval na varování, že Rusové sestřelí jakoukoli americkou raketu vyslanou na území Sýrie, prohlášením, že rakety pošle a bude jich hodně.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump.

Článek

„Rusko slibuje, že sestřelí jakoukoli raketu vypálenou na Sýrii. Tak se, Rusko, připrav, protože přiletí, budou krásné, nové a sofistikované. Nemělo by ses paktovat s plynovým zabijáckým zvířetem,” napsal Trump na Twitteru. Zvířetem již v předchozích dnech nazval syrského prezidenta Bašára Asada. [celá zpráva]

„Naše vztahy jsou horší, než kdy byly, a to včetně studené války. Není k tomu důvod. Rusko nás potřebuje, abychom mu pomohli s ekonomikou, což by šlo velmi snadno. Potřebujeme, aby všechny národy pracovaly společně. Zastavíme závody ve zbrojení?“ napsal šéf Bílého domu v dalším tweetu.

Podle BBC se předpokládá, že se do případného útoku zapojí i Francie a Velká Británie. Podle listu The Times ovšem britská premiérka Theresa Mayová požaduje po Trumpovi, aby poskytl více důkazů o chemickém útoku. Francouzský prezident Emmanuel Macron řekl, že jakékoli údery by měly mířit na syrská chemická zařízení.

Syrská vláda označila podle stanice ABC americké hrozby za lehkomyslné a ohrožující mezinárodní bezpečnost. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že hrozby podkopávají vládní úsilí v boji s terorismem. Podle vládní tiskové agentury SANA by Sýrie uvítala spravedlivé, nezaujaté a nezpolitizované vyšetřování, které by očistilo Sýrii od obvinění z využití chemických látek v boji.

Rusko útok nechce

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová Trumpovy hrozby okomentovala na svém facebookovém profilu slovy: „Chytré rakety mají dopadat na teroristy, a ne na zákonnou vládu, která několik let bojuje s mezinárodním terorismem na svém území. Varovali všechny inspektory OPCW (Organizace pro zákaz chemických zbraní), že chytré rakety zničí všechny důkazy o použití chemických zbraní? Nebo jde o to, aby se při úderu chytrých raket rychle zametly stopy po provokaci a mezinárodním inspektorům nezbyly žádné důkazy, které by mohli hledat?”

Ještě před Trumpovým vzkazem odpověděl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na otázku případných amerických úderů na Sýrii. Podle TASS vyjádřil naději, že se všichni členové mezinárodního společenství zdrží kroků, které „za a) nejsou ničím vyprovokované a za b) mohou destabilizovat i tak křehkou situaci v oblasti“.

Zdůraznil, že Rusko podporuje objektivní vyšetření zpráv o údajné přítomnosti chemických zbraní v Sýrii a že nesouhlasí s verzí mnoha západních zemí, že útok podnikla syrská armáda. Ruští chemici uvedli, že v oblasti, kde mělo k útoku dojít, nenašli žádné stopy po chlóru.

Současná krize pramení z údajného použití chemických zbraní v syrském městě Dúmá ovládaném povstalci. [celá zpráva]

Spojené státy oznámily, že v reakci na údajné použití chemických zbraní zvažují v této občanskou válkou zdevastované blízkovýchodní zemi vojenskou intervenci.

Rusové ale podle agentury AFP ve středu varovali, že by americké raketové údery mohly zničit důkazy o případném použití chemických zbraní.

Rusko zablokovalo návrh USA

Trumpovo varování přišlo poté, co úterní zasedání Rady bezpečnosti OSN nepřineslo žádný výsledek. Americký návrh byl zablokován Rusy, protože by umožnil inspektorům obvinit přímo pachatele útoku, zatímco Rusko trvalo na tom, aby to udělala Rada bezpečnosti, kde má právo veta.

Američané pak odmítli ruský návrh, že vyšetření povede mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní, protože ta nemá právo jmenovat pachatele. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám