Hlavní obsah

Pokud USA odstoupí od jaderné dohody, budou litovat, varoval íránský prezident

– Teherán

Spojené státy budou litovat, jestliže odstoupí od jaderné dohody s Íránem. Prohlásil to v pondělí íránský prezident Hasan Rúhání, podle kterého by se Washington dočkal íránské odpovědi do týdne. A mohla by být prý silnější, než si Američané myslí. USA hrozí, že odstoupí od mezinárodní dohody s Teheránem v květnu.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání.

Článek

„Írán neporuší jadernou dohodu, pokud však Spojené státy odstoupí od dohody, budou toho jistě litovat. Naše odpověď bude silnější, než si myslí,“ prohlásil Rúhání v televizním projevu.

„Nový americký prezident, který měl velká prohlášení a mnoho vzestupů a pádů ve svých slovech i činech, se pokoušel 15 měsíců porušit dohodu, ale dohoda je tak pevná, že tím nebyla otřesena,“ dodal prezident v projevu u příležitosti íránského Dne jaderné technologie, v rámci něhož byly představeny poslední íránské technologické úspěchy, jako je třeba jaderná baterie.

Írán naznačil, že pokud by dohoda padla, jeho jaderný program by se dostal brzy na mnohem vyšší úroveň, než jakou měl.

Rúhání dodal, že se země připravuje na všechny možné scénáře včetně možnosti, že by dohoda pokračovala bez USA s evropskými zeměmi, Čínou a Ruskem. Americký prezident považuje dohodu za špatnou a chce ji změnit, ale Írán to odmítá. EU chce dohodu zachovat. Francie, Británie a Německo naléhají na USA, ale současně se staví stále vstřícněji k uvalení nových sankcí, protože se Írán angažuje ve válkách v Sýrii a v Jemenu.

Propad měny

Íránská měna se kvůli obavám z vývoje propadla na historicky nejslabší kurz 57 tisíc riálů za dolar. Hranici 50 tisíc riálů za dolar prolomila v únoru. Ještě v září byl dolar za 36 tisíc riálů.

Loni Teherán uvolnil kurz, aby podpořil export. K oslabovaní však připívají i špatné výhledy íránské ekonomiky a inflace.

Obnovení sankcí by mohlo srazit export íránské ropy o 350 tisíc až 500 tisíc barelů denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám