Hlavní obsah

Syrské letiště u Homsu pod raketovou palbou, nálet mohl provést Izrael

– Damašek • Aktualizováno

Vojenská letecká základna v syrské provincii Homs byla v noci na pondělí napadena ze vzduchu. Oznámila to syrská státní televize, která z raketového útoku obvinila Spojené státy. Pentagon její nařčení odmítl, uvedla agentura Reuters. Během pondělního rána zesílily spekulace, že útočil i Izrael. Ten se odmítl vyjádřit.

Foto: Mapy.cz

Napadená základna T4

Článek

Syrská televize a agentura SANA uvedly, že brzy po půlnoci místního času byly v blízkosti letiště T4 Tajfur nedaleko Palmýry slyšet silné výbuchy. Protivzdušné obraně letiště se podle televize podařilo sestřelit osm raket. Armáda uvedla, že od libanonských hranic přiletělo dvacet střel. Na místě jsou zranění a mrtví.

Podle exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii je mrtvých 14 a jsou mezi nimi Íránci.

Ze základny T4 vzlétají proudová letadla k úderům na vzbouřence. Podle expertů je tam také velký kontingent ruských sil a také íránští experti.

„Letecká základna T4 čelí agresi, několik úderů je nejspíš americký útok,” uvedla syrská televize.

Pentagon to odmítl. „V tuto chvíli v Sýrii žádné letecké údery neprovádíme,” uvádí se v prohlášení ministerstva obrany. „Nicméně situaci nadále pečlivě sledujeme a podporujeme probíhající diplomatické úsilí pohnat k odpovědnosti ty osoby, které mají na svědomí použití chemických zbraní v Sýrii,” dodal Pentagon.

Video doprovázející zprávu o údajném americkém úderu

Podle serveru Market Watch se objevily spekulace, že útok mohla podniknout Francie nebo Izrael. Francie však útok popřela.

Izrael se odmítl vyjádřit

Mluvčí izraelské armády podle libanonského listu The Daily Star odmítla útok komentovat. Izrael už podnikl několik úderů na syrském území, a to i v poslední době. V únoru dokonce útočil právě na základnu T-4, připomněl izraelský list Ha´arec. [celá zpráva]

Možnosti, že útočil Izrael, nasvědčuje i tvrzení webu Al Masdar News, že do syrského vzdušného prostoru vnikla neznámá proudová letadla z Libanonu. Právě touto trasou útočil Izrael už dříve.

Televize Hizballáhu Al-Manar útok označila za izraelskou agresi. Podle libanonské televize Al-Majadín však letěly přes libanonské území rakety vypálené ze Středozemního moře.

První podezření padlo na USA

Syřané podezírají z útoku Američany, protože prezident USA Donald Trump v neděli v souvislosti s údajným chemickým útokem v Dúmě, který si prý vyžádal 49 obětí, prohlásil o syrském prezidentovi, že „zvíře Asad” draze zaplatí, pokud se potvrdí zapojení syrských sil. [celá zpráva]

Loni v dubnu po použití nervového plynu v Chán Šajchúnu, ze kterého byla také obviněna syrská armáda, následoval americký úder na syrskou leteckou základnu Šajrát, při kterém bylo použito na padesát střel s plochou dráhou letu. [celá zpráva]

Trump také varoval, že potvrdí-li se útok plynem, vina padá i na hlavu Ruska a Íránu, které Asada podporují.

Večer pak Spojené státy a Francie slíbily „společnou silnou odpověď“. Prezident Emmanuel Macron hovořil s Trumpem. V rozhovoru „odsoudil chemický útok ze 7. dubna proti obyvatelům Dúmy“. Oba státníci se shodli, že v Dúmě byly použity chemické zbraně. Musí se vyšetřit, kdo je použil, a pachatel musí být potrestán.

Vzbouřenci opustí Dúmu

Bojovníci skupiny Džaíš Islám, která ovládá Dúmu, se v neděli domluvili se syrskou vládou, že oblast do dvou dnů opustí a budou převezeni do Džarábulusu, který ovládá Turky podporovaná Svobodná syrská armáda.

Po jejich odchodu bude celá Východní Ghúta pod kontrolou vládních sil.

Reklama

Výběr článků

Načítám