Hlavní obsah

Al-Káida se v Sýrii převlékla, aby mohla uskutečnit staré cíle

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Bejrút

O Al-Káidě v Sýrii se skoro nemluví. Jak ale v úterý upozornil web The Cipher Brief, al-Káidě se podařilo převléknout kabát a pod hlavičkou organizace Haját Tahrír aš-Šám se vyprofilovala jako hlavní ochránce syrského lidu proti prezidentovi Bašáru Asadovi. Ve skutečnosti se však cíle skupiny nezměnily a po porážce syrského režimu míní opět útočit na Západ, uvedly americké zpravodajské zdroje.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Kontrolní stanoviště v Idlíbu ovládané skupinou Haját Tahrír aš-Šám

Článek

Před hrozbou ze strany Al-Káidy varoval v půlce ledna i americký ministr zahraničí Rex Tillerson: „Musíme setrvat v Sýrii, abychom se zbavili Al-Káidy, která je výrazně přítomná na severozápadě Sýrie, kde má základnu pro své operace.“

A dodal i důvod: „Stejně jako v letech před 11. zářím 2001 touží Al-Káida vybudovat si bezpečné zázemí pro plánování a útoky na Západ. I když je Islámský stát (IS) teroristickou skupinou, která v posledních několika letech dominovala titulkům, Al-Káida také představuje smrtelné nebezpečí a hledá cestu, jak se obnovit a být opět silná.“

„Co se týká čísel, syrská Al-Káida by mohla být největší součástí této sítě nebo přinejmenším nejvíce schopnou ohrozit americké zájmy,“ řekl bývalý ředitel Národního protiteroristického střediska Nicholas Rasmussen.

Úspěšná taktika

„Haját Tahrír aš-Šám (Organizace pro osvobození Levanty) se efektivněji přizpůsobil podmínkám v Sýrii a je schopen se prezentovat jako nezávislá syrská síla bojující proti Asadovi,“ dodal bývalý agent CIA Emile Nakhleh. „Haját Tahrír aš-Šám se zjevil jako nejschopnější bojová síla v Sýrii a přitahuje více a více džihádistů – pěšáků i vůdců – z dalších skupin v zemi,“ doplnil s tím, že skupině dodává na přitažlivosti její ideologie, která je „více zaměřena na Sýrii proti Asadovi a proti šíitům“.

Bývalý zástupce vedoucího operací CIA Rob Richter vysvětlil, jak se skupině podařilo uspět. Jedná účelně a využívá všech možností, které má: „Skupina byla schopna zkonsolidovat své síly jako poslední bašta stojící jak proti (Američany vedené) koalici, tak proti ruským a syrským operacím, které zlikvidovaly mnohé další skupiny. Navíc okupuje Idlib, kde má relativní volnost pohybu a místní podporu.“

Zmínil i to, co je zatím jejím cílem: „Haját Tahrír aš-Šám se zaměřuje na zkonsolidovaní a udržení moci v Idlibu a rozšíření svých operací proti Asadovu režimu.“

Přemalování štítu

Al-Káida ovšem v Sýrii nepůsobí po svým jménem, napojeno je na ni pouze jádro zastřešující koalice Haját Tahrír aš-Šám, které tvoří bývalá Fronta an-Nusra.

Bývalý ředitel protiteroristického centra Nicholas Rasmussen řekl: „Máme pocit, že změna jména byla hlavně taktickým tahem s pokusem zastřít vazby na Al-Káidu. Haját Tahrír aš-Šám je zastřešující organizace, ale jedním z jejích nejsilnějších prvků je Fronta an-Nusra, která je pořád silně spojena Al-Káidou.”

Už když se Al-Káida rozhodla proniknout do Sýrie, neudělala to pod svým přece jen trochu zprofanovaným jménem. Vedení Al-Káidy, oslabené likvidací Usámy bin Ládina, spolu s budoucím chalífou Islámského státu abú Bakrem Bagdádím pověřilo v srpnu 2011 Syřana abú Muhammada Džúláního, aby ustavil pobočku Al-Káidy v Sýrii, která dostala jméno Fronta an-Nusra. V prvním období syrské občanské války se stala rychle nejúspěšnější opoziční skupinou a začala postupně likvidovat umírněnější skupiny, což jí procházelo, protože zdatně čelila vládním silám. Tuto taktiku nyní zopakovala.

V roce 2013 se ale poměr sil změnil s nástupem brutálnějšího Islámského státu a An-Nusra byla zatlačena na západ Sýrie do provincií Aleppo, Hamá a Idlib. Vazby na Al-Káidu jí však dělaly stále větší problémy, kvůli nim se jí netýkala žádná příměří. Džulání se na konci července 2016 rozhodl zpřetrhat vazby s Al-Káidou a její vůdce Ajmán Zavahrí s tím souhlasil. Přejmenovala se na Džabhát Fatah aš-Šám. První přemalování firmy moc nepomohlo, uspělo až to druhé na Haját Tahrír aš-Šám.

Hrozba trvá

Američtí zpravodajci uvedli, že Muhammad Džulání, který je i jedním z vůdců zastřešující organizace, je stále věrný ideologii Al-Káidy, i když s ní přetrhal svazky. Potvrdilo to i listopadové vyjádření vůdce Al-Káidy Ajmána Zavahrího: „Chci definitivně potvrdit, že jsme nikoho nezbavili slibu, který nám dal.“

Specializovaný časopis Long War Journal k tomu dodal, že Zavahrí potvrdil, že vyhnal ze svazku abú Bakra Bagdádího a jeho Islámský stát, ale Frontu an-Nusra nebo kohokoli jiného slibu věrnosti nezbavil.

Podle amerických tajných služeb je sice Džulání stále věrný ideologii Al-Káidy, ale útoky na Západ jsou až v dalším výhledu, nyní se Džulání soustředí na porážku Asada. „V krátké době se nečeká, že by Haját Tahrír aš-Šám představoval vážnou hrozbu pro Spojené státy a jejich spojence. Jestliže však je přesvědčen, že americké síly a vojenské operace v Sýrii brání cíli skupiny Haját Tahrír aš-Šám svrhnout Asadův režim a ustavit tam sunnitský emirát, skupina se zapojí do bojů s americkými vojáky v Sýrii a hrozba pro Spojené státy bude reálnější,“ řekl bývalý vysoký představitel CIA Nakhleh.

Problémy tajných služeb

Rasmussen dodal, že agentům se proti skupině nedařilo, i když cokoli, co je spojené s Al-Káidou, představuje hrozbu: „Hodně bojovníků a vůdců je označováno více nálepkami, což komplikuje činnost zpravodajským službám. Když jsem opouštěl administrativu, byla to jedna z děr ve zpravodajské síti, kterou jsme považovali za nejvíce frustrující, protože je jasné, že v Sýrii je hodně aktivit spojených s Al-Káidou, zejména v oblastech, kde se nejhůře získávají informace.“

Postup v Idlibu

Na boj s Al-Káidou v Sýrii se kromě syrských jednotek soustředí především Rusko, jež podporuje vládní jednotky postupující v provincii Idlib. Právě při této operaci byl v sobotu sestřelen ruský bitevník Suchoj Su-25, k čemuž se přihlásila právě skupina Haját Tahrír aš-Šám. [celá zpráva]

Arabský prosyrský web Al-Masdar News v úterý uvedl, že nakonec se syrským silám podařilo prorazit a elitní Tygří divize za podpory milicí výrazně postoupila, když ovládla 16 měst a vesnic na jihu provincie Aleppo, na jihovýchodě provincie Idlib a na severovýchodě provincie Hamá. Prezentoval to ale jako úspěch v boji proti Islámskému státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám