Hlavní obsah

Německo hrozí Turecku kvůli invazi do Afrínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko oznámilo, že při ofenzivě do syrského Afrínu už „neutralizovalo“ 260 příslušníků kurdských milicí YP, příslušníků Strany kurdských pracujících PKK a také Islámského státu. Kurdové to popřeli s tím, že jsou čísla nadsazená, a obvinili Turky ze lži s tím, že v oblasti nejsou žádní bojovníci IS. Německo Turecku pohrozilo zrušením modernizace tanků Leopard 2.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecké nálety na kurdské síly v syrském AfrínuVideo: Reuters

 
Článek

„Celý svět ví, že Daíš (arabský akronym pro Islámský stát) v Afrínu není,” uvedl v rozhovoru s Reuters vysoce postavený člen SDF Redur Xelil. Podle něj jsou zmínky o IS snahou Turecka získat pro operaci větší podporu. Současně označil turecká čísla za nadnesená, i když připustil ztráty, nezveřejnil ale jejich výši. Uvedl, že kurdská milice zabila desítky tureckých vojáků a příslušníků Turky podporované Svobodné syrské armády.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Bojovníci Svobodné syrské armády (FSA) u hory Barsaja na severozápadě Sýrie

Když turecká armáda ve středu informovala o počtu zlikvidovaných nepřátel, přiznala také tři padlé. Použité slovo „neutralizovat” znamená v turecké vojenské terminologii zabité, zraněné a zajaté bojovníky.

Německo nechce modernizovat turecké tanky

Turecko do operace nasadilo i německé tanky Leopard 2, což Berlínu vadí. Německo pohrozilo, že neumožní domluvenou modernizaci těchto obrněnců.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecké tanky Leopard 2 u hranic se Sýrií

Norbert Röttgen z vládní německé CDU, který stojí v čele parlamentního výboru pro zahraniční záležitosti, řekl BBC, že je „zcela jasné“, že Německo by nemělo poskytnout vylepšení ochrany tanků Leopard 2 proti protitankovým zbraním.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecké taky Leopard 2 u hranice se Sýrií v provincii Hatay

Nedostatečná ochrana se ukázala před rokem, když Turecko ztratilo několik těchto tanků v boji s Islámským státem. [celá zpráva]

Podle Röttgena je intervence Turecka „nezákonná, v rozporu s mezinárodním právem a kontraproduktivní vzhledem k bojům s Islámským státem”.

Dodal, že Turecko nemůže tvrdit, že jedná v sebeobraně, protože „ze strany Kurdů v Sýrii nebyly podniknuty žádné útoky na Turecko“.

USA hrozí omezením podpory kurdské milici

Poté, co kurdské vedení na severu Sýrie vyzvalo k mobilizaci a nutnosti podpořit bojovníky u Afrínu, varovaly Spojené státy, že Kurdové mohou přijít o podporu koalice. „Jestliže podniknou jakoukoli vojenskou operaci, která není specificky zaměřená na IS, nedostanou koaliční podporu,” řekl mluvčí Pentagonu Adrian Rankine-Galloway.

Foto: Mapy.cz, Mapy.cz

„Řekněme například, že jednotka YPG prohlásí: 'My nebudeme dál bojovat proti IS a šli bychom podpořit naše bratry v Afrínu.' Pak jsou sami za sebe, už nejsou dál našimi partnery,“ dodal na vysvětlenou. Z jeho slov plyne, že by tím skončila ale podpora jen pro danou jednotku.

Na pomoc se chystají interbrigadisté 

Na pomoc Kurdům se chystají také zahraniční dobrovolníci, uvedla BBC, která hovořila s jedním, z nich, který už v Sýrii bojoval proti IS. Britský Číňan z Manchesteru Huang Lei řekl, že je to „jeho povinnost“. Ví přitom, že v boji proti Turkům mu hrozí větší nebezpečí smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám