Hlavní obsah

Ze syrské východní Ghúty evakuují nemocné

Ženeva
Aktualizováno

Z rebely ovládané oblasti u syrské metropole Damašku začaly evakuace nemocných lidí, kteří akutně potřebují pomoc. Informoval o tom v noci na středu Mezinárodní výbor Červeného kříže bez uvedení bližších podrobností. OSN žádala prezidenta Bašára Asada, aby umožnil z obléhané oblasti východní Ghúta odjet především vážně nemocných dětem.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Boji poničená obklíčená Dúma ve východní Ghútě.

Článek

Do nemocnic v Damašku byli zatím převezeni čtyři lidé. V první fázi má být evakuováno 29 osob. Umožnila to dohoda mezi Damaškem a povstalci, kteří výměnou za to propustí 29 zajatců.

Podle zdravotnických zdrojů je třeba urychleně evakuovat kvůli zdravotním komplikacím nejméně 130 lidí. Červený kříž hodnotí situaci jako kritickou.

Asad byl nakloněn povolit evakuaci dětí trpících rakovinou, není však jasné, kolik nemocných nakonec dovolil přemístit do míst, kde se jim dostane potřebné léčby. Ve východní Ghútě je i mnoho dalších nemocných, trpících jinými chorobami, či řada zraněných.

Koordinátor humanitárních operací OSN Jan Egeland v listopadu informoval, že ve východní Ghútě zemřelo devět lidí, kteří potřebovali naléhavé ošetření a které nebylo možné evakuovat.

Východní Ghúta je jednou z mála oblastí, kterou v Sýrii ještě kontrolují vzbouřenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám