Hlavní obsah

Rúhání: Írán své závazky z jaderné dohody bude dodržovat

Teherán

Írán bude dodržovat své závazky z jaderné dohody z roku 2015, dokud to bude v jeho zájmu. Islámská republika navíc hodlá i nadále posilovat svůj balistický program, navzdory tlaku ze strany Spojených států. V televizním projevu v reakci na páteční oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že hodlá zpřísnit politiku vůči Íránu, to podle agentury Reuters řekl íránský prezident Hasan Rúhání.

Foto: Handout, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Článek

Donald Trump v pátek prohlásil, že už dál nehodlá potvrzovat, že Írán dodržuje jadernou smlouvu a bude se společně s Kongresem a spojenci snažit odstranit nedostatky dohody. V případě, že se to nepodaří, smlouva podle Trumpa skončí. [celá zpráva]

Írán podepsal jadernou dohodu se šesti světovými mocnostmi, včetně USA za vlády Trumpova předchůdce Baracka Obamy. Teherán se v dohodě zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení sankcí.

„Íránský národ nepodlehl a nepodlehne žádnému zahraničnímu nátlaku... Írán a dohoda jsou silnější než kdy předtím... Íránská revoluční garda bude nadále bojovat proti teroristům v regionu,” řekl podle Reuters Rúhání a dodal, že Trumpovo rozhodnutí nepotvrdit platnost dohody přispěje k izolaci Spojených států, jelikož ostatní signatáři dohody ji vypovědět nehodlají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám