Hlavní obsah

Sarin byl použit v Sýrii už těsně před náletem na Chán Šajchún

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva
Aktualizováno

Sarin byl použit už pět dní před dubnovým náletem na Chán Šajchún, kde zabil na osmdesát lidí. Ve středu to řekla agentuře AFP Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Potvrdil to test vzorků z Latamná v provincii Hamá, kde po náletu z 30. března trpělo potížemi 70 lidí.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Zkáza v Chán Šajchúnu, o pět dnů dříve byly sarin nasazen v Latamná

Článek

OPCW zajistila vzorky související s incidentem. „Výsledky testu vzorků ukázaly jasnou přítomnost sarinu,“ řekl o zjištěních OPCW agentuře Reuters nejmenovaný zdroj. Při náletu bylo zraněno sedmdesát lidí. Trpěli nevolností, dělala se jim pěna u úst a měli křeče. Stejné tvrzení řekl agentuře AFP předseda OPCW Ahmet Üzümcü.

Syrská vláda ale opakovaně popírá, že by používala plyn. Vyšetřovatelé OSN ale ve zprávě zveřejněné minulý měsíc uvedli, že v Sýrii byly použity chemické zbraně ve více než třiceti případech, z toho 27 jich připadá na vládní síly. Sedm z nich se odehrálo letos mezi 1. březnem a 7. červencem. [celá zpráva]

Mimo jiné 4. dubna v Chán Šajchúnu, kde zahynulo přes osmdesát lidí. Americký prezident Donald Trump pak nařídil odvetný útok na letiště, odkud prý bombardér vzlétl. Vypáleno na letiště bylo šest desítek střel Tomahawk s plochou dráhou letu.

Syrské vládní síly podle této zprávy také použily improvizované bomby naplněné chlorem a Islámský stát použil hořčičný plyn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám