Hlavní obsah

OSN obvinila syrský režim, že během války použil 27krát chemické zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Syrské vládní síly použily během války v Sýrii 27krát chemické zbraně, s odkazem na vyšetřovací komisi OSN to ve středu uvedla agentura Reuters. Komise ve své zprávě tvrdí, že syrský režim používá chemické zbraně pravidelně. Připsala mu i dubnový nálet na Chán Šajchún, kde chemické zbraně zabily 80 lidí. Kritiky se ale dočkala i Američany vedená koalice kvůli civilním obětem při náletu na mešitu.

Foto: Reuters

Satelitní snímky Chán Šajchúnu pořízené před a po náletu, při němž zahynuly desítky lidí. Na novějším je vidět kráter od bomby.

Článek

„Vládní síly pokračují v používání chemických zbraní proti civilistům v oblastech držených opozicí. V nejvražednějším případě použilo syrské letectvo sarin v Chán Šajchúnu v provincii Idlib, kde zabila tucty lidí, většinou žen a dětí,“ uvedla zpráva s tím, že se jedná o válečný zločin.

Použití sarinu bylo v Chán Šajchúnu potvrzeno už dříve, ale Organizace pro zákaz chemických zbraní nebyla schopna říci, kdo útok provedl. Zatím není jasné, zda vyšetřovací komise OSN zjistila nějaké nové důkazy. [celá zpráva]

Celkem byly podle zprávy OSN použity v Sýrii chemické zbraně v 33 případech, z toho 27 jich připadá na vládní síly. Sedm z nich se odehrálo letos mezi 1. březnem a 7. červencem.

Syrský režim nasazení chemických zbraní opakovaně popírá. Tvrdí, se jich vzdal a všechny byly zlikvidovány. Podle jeho verze byl při náletu na Chán Šajchún zasažen sklad, kde měli vzbouřenci chemické zbraně. Vzbouřenci to popírali. [celá zpráva]

Vyšetřovatelé OSN při sestavování zprávy vyslechli 43 svědků ć oběti i záchranáře, kteří jako první dorazili na místo úderu. Použili i satelitní snímky a fotografie střepin bomb.

Kritika USA kvůli náletu na mešitu

Nezávislá komise vedená Paulem Pinheitem také ve zprávě vyjádřila obavy nad počtem civilních obětí koaličních náletů.

V obci Al-DžinA v provincii Aleppo podle ní síly pod vedením USA selhaly při uplatnění všech proveditelných opatření na ochranu civilistů a civilních objektů, když útočily na mešitu, což je porušení mezinárodních lidských práv.

Americký vojenský vyšetřovatel řekl, že nálet byl oprávněný, protože se tam konala schůzka bojovníků Al-Káidy. Uvedl, že bylo zabito přes 20 bojovníků a jen jeden civilista.

Většina obyvatel Al-Džiny, příbuzní obětí a záchranáři vyslechnutí komisí ovšem trvali na tom, že se na místě konalo náboženské shromáždění.

Nejprve na mešitu shodily stíhací bombardéry F-15 deset bomb a pak na ni bezpilotní letoun MQ-9 Reaper vypálil dvě střely hellfire. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám