Hlavní obsah

Ani pád Rakky nepřinese konec války s Islámským státem, varuje generál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ajn Ísá

Definitivní pád syrské Rakky, která je hlavní baštou Islámského státu, se blíží. Ve městě pomalu postupují Syrské demokratické síly (SDF) vedené kurdskými milicemi YPG a je stále patrnější nechuť obyvatel k radikálům. Blíží se k němu i syrská armáda. Podle britského generála Ruperta Jonese však ani její osvobození nebude znamenat konec války s IS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kurdské jednotky YPG bojují s IS ve městě RakkaVideo: AP

 
Článek

„Osvobození Rakky stejně jako osvobození Mosulu není konec, ale začátek procesu,“ řekl britský generál v syrském městě Ajn Ísá podle Radia Svoboda. Dodal, že i v Iráku se IS po vyhnání z Mosulu, kde vyhlásil chalífát, dál tvrdě brání. Stejné to bude podle něj v Sýrii.

Generál současně ocenil Syrské demokratické síly podporované Američany, že „se prokázaly jako spolehlivý partner v boji proti Daíš“, přičemž použil pro označení Islámského státu jeho arabského akronymu.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Bojovníci Syrských demokratických sil na korbě dodávky v Rakce

Postup v Rakce

SDF zatlačily ze severu a ze západu Islámský stát k Rakce, kterou z větší části obklíčily a postupně do ní pronikají. Nyní vedou těžké boje v ulicích města.

Ke konci minulého týdne zesílily tlak na IS a od čtvrtka do neděle ve městě postoupily.

Ženy pálily burky, muži se nechali holit

Osvobození uvítali obyvatelé, kteří mají radost, že už nemusejí žít pro vládou radikálů. Muži si nechali oholit plnovous, který museli nosit, uvedl web Euronews. „Ostříhejte ho celý. Ostříhejte ho coby plivanec na ně,“ citoval web jednoho z nich.

Foto: Hussein Malla, ČTK/AP

Příslušníci Syrských demokratických sil tančí v osvobozené čtvrti Rakky

Jedna žena si strhla burku a křičela: „Podejte mi zapalovač, spálím ji!“ Další vyzývala k likvidaci příslušníků IS: „Spalte je. Ať je Alláh sežehne. Upálili mého otce.“

Dalším osvoboditelům řekla: „Zabili mého syna, protože se nechtěl modlit. Neumožnili mi celý týden převzít si tělo.“ Jedna žena plakala, když popisovala, jak přišla o manžela: „Vypálili minometný granát na můj dům. Můj muž byl venku, byl zasažen a zemřel.“

Zatímco SDF osvobozují město od západu, syrská armáda a její spojenci se blíží k Rakce od východu, když v sobotu večer ovládla další oblast mezi Rakkou a Dajr az-Zaurem, přičemž obsadila spolu s libanonským Hizballáhem ropné pole Sabka. Současně se syrské vládní síly přiblížily k provincii Dajr az-Zaur, jejíž většinu stále ovládá IS. K sobě se tak blíží síly podporované Rusy a Američany. Rakkou protéká Eufrat, který má zřejmě být dělicí čarou oddělující vládní síly od vzbouřenců podporovaných USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám