Hlavní obsah

Další nálet na libyjskou Darnu, Egypt se k němu nepřihlásil

Káhira/Darná

Pobřežní město Darna na východě Libye se v pondělí stalo terčem dalšího náletu. Zatím není jasné, kdo jej podnikl. V pátek Darnu bombardovala egyptská letadla v odvetu za masakr koptských poutníků. Podle Egypta byli pachatelé vycvičeni v Libyi a Darna (někdy přepisovaná jako Derna) je jedním z center radikálů, načas ji držel Islámský stát (IS).

Foto: Profimedia.cz

Egyptský letoun F-16

Článek

Podle svědka v pondělí jeden nálet zasáhl západní bránu do města a dva další zasáhly čtvrt Dár Hamár na jihu. I když se Káhira k pondělnímu náletu zatím nepřihlásila, útok se přesto připisuje Egyptu. Poté, co bylo v egyptském guvernorátu Minjá na jihu země povražděno 29 koptských křesťanů, k čemuž se přihlásil Islámský stát, egyptská armáda oznámila, že letectvo zahájilo bombardování základen radikálů ve východní Libyi, kde podle Káhiry byli strůjci útoku vycvičeni.

Egyptské letectvo v pátek zaútočilo na šest základen islámských radikálů ve východní Libyi a nálety a útoky pokračovaly i v sobotu. Cíle nebyly zveřejněny, ale agentura AFP v pátek s odvoláním na svědky na místě informovala, že egyptské letectvo zaútočilo na Darnu ovládanou radikály.

Mezinárodně uznávaná libyjská vláda národní jednoty, která ovšem nemá moc nad celým územím, nálety odsoudila. Prezidentská rada uvedla, že odmítá jakoukoli akci, která porušuje suverenitu Libye bez ohledu na to, jestli je nahlížena jako oprávněná.

Bašta radikálů

Bojovníci napojení na Islámský stát pronikli do Darny v říjnu 2014 a zcela ji ovládli v červnu dalšího roku, ale z města byli vyhnáni v dubnu 2016 místními radikály soustředěnými v Radě mudžáhidů Darna (DMSC), která je napojena na Al-Káidu. [celá zpráva]

Darna byla také opakovaně bombardována libyjskými letadly v roce 2015 patřícími uskupení generála Chalífy Haftára. [celá zpráva]

Po stětí egyptských křesťanů členy IS se město stalo v únoru 2015 také terčem egyptského bombardování. [celá zpráva]

V Egyptě islamisté, jejichž cílem je svržení vlády prezidenta Abdal Fattáha Sísího, znásobili útoky po svržení tehdejšího islamistického prezidenta z nyní zakázaného Muslimského bratrstva Muhammada Mursího v roce 2013. Radikálové koptské křesťany viní z podpory sesazení Mursího. V zemi platí tříměsíční výjimečný stav poté, co na začátku dubna zabili přívrženci IS ve dvou kostelech – v Tantě a v Alexandrii – 45 lidí. Radikálové tehdy pohrozili dalšími útoky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám