Hlavní obsah

Egyptsko-libyjskou odvetu nepřežilo padesát radikálů Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egyptská televize v pondělí oznámila, že země podnikla za rozbřesku nálety na pozice Islámského státu (IS) v Libyi. Cílem odvety za stětí jednadvaceti egyptských křesťanů byly základny IS, výcvikové tábory i sklady zbraní. Na útoku se podílela i libyjská letadla, podle libyjského velitele zahynulo mezi 40 a 50 radikály.

Foto: Egyptian State Television via AP video, ČTK/AP

Egyptský letoun před zahájením náletu na pozice Islámského státu v Libyi na záběru egyptské státní televize

Článek

Cílem čtyř náletů byla mimo jiné i Darná, kterou ovládl Islámský stát v listopadu. Na leteckém útoku se podílela i letadla provládního generála Chalífy Haftára, který bojuje s libyjskými radikály. „Nálety zasáhly cíle přesně,“ uvedl hlasatel egyptské televize.

Jedním z terčů bylo sídlo společnosti Jebel, kterou používá Islámský stát jako svou základnu. Podle velitele leteckých sil Sákira Džurúšího se v Darná podařilo zabít desítky radikálů. „Jsou oběti mezi jednotlivci, zničená munice i komunikační centra. Počet mrtvých není menší než 40 až 50,” uvedl podle listu Malta Today.

Velitel podle agentury Reuters dodal, že další vzdušné útoky budou následovat. Tvrdí, že útok na Darná byl společný, ale následné akce proti městům Syrta a Bin Džavád podnikly jen libyjské stroje.

Právo na odplatu

Televize oznámila, že se všechna egyptská letadla F-16 vrátila v pořádku na základnu. Uvedla, že nálet byl „pomstou za krveprolití”. Měl však demonstrativní charakter, plyne z prohlášení: „Ať blízko, či daleko, vědí, že Egypťané mají štít, který je chrání.”

„Egypt si vyhrazuje právo odpovědět v pravý čas a adekvátním způsobem v odvetu proti těmto nelidským zločineckým zabijákům,“ prohlásil egyptský prezident Abdal Fatah Sisí poté, co bylo v neděli zveřejněno video se stětím egyptských křesťanů navlečených do oranžových vězeňských mundúrů. [celá zpráva]

Foto: Reuters Tv, Reuters

Záběr z videa s hromadnou vraždou koptských křesťanů

„Zbabělý čin nepodkope naše odhodlání. Egypt a celý svět jsou v prudké bitvě se skupinami extremistů přinášejícími extremistickou ideologii a sdílejícími stejné cíle,” dodal Sisí.

Koptská církev vyjádřila přesvědčení, že Egypt, který vyhlásil sedmidenní smutek, přijde s odplatou.

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát sťal zajatce

Zabití koptští křesťané z chudé venkovské oblasti Horního Nilu byli uneseni v prosinci a v lednu z libyjského pobřežního města Syrta, kde pracovali. [celá zpráva]

IS v Libyi

Syrtu před časem ovládli islámští radikálové, kteří se přihlásili k Islámskému státu. Už dříve podnikli v rozvrácené Libyi bez ústřední vlády několik útoků. Napadli i hotel v Tripolisu, kde zabili několik cizinců. [celá zpráva]

Loni v listopadu obsadili přístav Darná, který dva roky drželi protivládní vzbouřenci. [celá zpráva]

Generál Haftár, který podporuje vládu, uvedl, že útok podporuje, ale nepřeje si, aby na libyjské území vstoupila egyptská vojska.

Egyptský ministr zahraničí Samí Šukrí byl vyslán do New Yorku, aby případ předložil Radě bezpečnosti OSN. Šukrímu telefonoval jeho americký protějšek John Kerry. Vyjádřil soustrast a „příšerný teroristický čin" rozhodně odsoudil. Podle Kerryho úřadu se oba ministři dohodli, že zůstanou ve spojení v době, kdy Egypťané budou připravovat svou reakci. Bílý dům k vraždě v prohlášení sdělil, že ”barbarství IS nezná hranic".

Odvetné letecké údery proti Islámskému státu v Sýrii podniká také Jordánsko, které trestá upálení svého pilota Maáze Kasásby. [celá zpráva]

Anketa

Věříte, že arabské státy dosáhnou v odvetných úderech proti IS úspěchu?
Ano
86,4 %
Ne
13,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10521 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám