Hlavní obsah

Američané udeřili v Sýrii, vedou s Asadem boj o iráckou hranici

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký vzdušný útok na konvoj syrských provládních sil u základny Tanf na jihu Sýrie byl závažnější akcí, než jak ji prezentuje Pentagon. Američané proasadovským milicím uštědřili značné materiální ztráty. Podle serveru britského listu The Independent totiž nejde o nic menšího než o to, kdo bude kontrolovat územní trojúhelník při syrsko-jordánsko-iráckém pohraničí. USA nechtějí, aby tudy vedl íránský koridor.

Foto: Profimedia.cz

Americký bojový letoun F-16

Článek

Američané přiznali, že v noci na pátek jejich letouny nedaleko základny Tanf, na níž cvičí opoziční bojovníky, zaútočily na provládní šíitské milice, které podle Pentagonu překročily vymezené deeskalační pásmo. Američané prý proasadovské jednotky nejprve varovali a, když zjistili, že jejich varování nedbají, zahájili nálet.

Nešlo o bezvýznamnou akci. Jak nyní přiznala syrská strana, Američané jim při náletu zničili ne jeden, jak se uvádělo, nýbrž hned čtyři tanky T-62 a samohybný protiletadlový systém s radarem Šilka ZSU-23-4 rovněž sovětské výroby. Nepoškozený vyvázl jediný tank.

Šíitské milice se skládaly z iráckých a íránských bojovníků a zprávy hovoří o tom, že bylo zabito šest jejich příslušníků a dalších 25 bylo zraněno, přestože jejich obrana střelbu opětovala a údajně přiměla americký letoun nabrat výšku. V tu chvíli už měl být na pomoc připraven syrský protiletadlový raketový systém S-200 Angara dislokovaný severovýchodně od Damašku. Než ale Syřané stačili zahájit protiútok, americké stroje opustily syrský vzdušný prostor.

Jak dlouho už Američané na základně Tanf cvičí opoziční bojovníky, není zcela jasné. První informace o výcviku se objevily na počátku letošního roku.

Rázná reakce

Proasadovské šíitské milice se přesouvaly na pick-upech, aby podle instrukcí syrského armádního velení zaujaly nové pozice v poušti na západ od Tanfu proti bojovníkům připravovaným na základně Američany. Damašek se zneškodněním hrozby, kterou opoziční bojovníci představují, snaží zajistit jihovýchodní hranici, kudy by mohla dál proudit vojenská pomoc z Íránu. Severní část hranice s Irákem prostupná není, protože se zde pohybují kurdské milice podporované Spojenými státy a dokončují obklíčení bašty Islámského státu v Rakce.

Také oblast u Tanfu ovládl před dvěma lety Islámský stát, ale postupně byl vytlačen. Američané se nyní snaží zamezit tomu, aby oblast sloužila jako koridor pro zásobování syrského režimu materiálem a bojovníky z Íránu. Damašek podle deníku The Independent pohybem konvoje očividně zkoušel, jak rázně budou Američané reagovat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Akci zahájil týden poté, co se objevily zprávy o přesunu dalších amerických specialistů do oblasti i s jejich jordánskými a britskými kolegy. O tomto přesunu neinformovala jen šíitská média v Libanonu, ale i izraelský server Debkafile. Ten napsal, že přesun se udál za částečné podpory Izraele.

Tanf leží necelých 50 kilometrů od irácké, ale také jordánské hranice.

Další střety se dají očekávat. Syrská armáda je totiž podle Independentu odhodlána provádět u Tanfu další “pozorovací“ mise.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám