Hlavní obsah

Íránci volí prezidenta. Povolí si uzdu, nebo si ji přitáhnou?

Právo, ČTK, brw, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Favoritem pátečních prezidentských voleb v Íránu je současný prezident Hasan Rúhání. Nejsilnějším soupeřem pragmatika, který dokázal dohodou o jaderném programu vyvázat zemi z mnohaletých mezinárodních sankcí, bude konzervativní klerik Ebráhím Raísí. Íránci rozhodnou i o tom, zda bude tato 85miliónová muslimská země další čtyři roky pokračovat v otevírání se Západu, nebo se přikloní spíš k šíitskému přitažení uzdy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U volebních místností v Teheránu se tvoří frontyVideo: Reuters

 
Článek

Umírněný duchovní Rúhání, jehož první mandát začal v roce 2013, slíbil další liberalizaci společnosti a rozšíření občanských práv. Jeho šance posiluje i to, že od roku 1981 byl každý z prezidentů země vždy znovuzvolen na druhé volební období.

Voliči ale od něj očekávají především hospodářský růst a vytváření nových pracovních míst, což se navzdory uvolnění některých sankcí dosud z různých důvodů nezdařilo.

Foto: Reuters

Prezident Hasan Rúhání odevzdává svůj volební hlas.

Konzervativec vsadil na sliby pracovních míst

Právě na kritice tohoto stavu postavil svou volební kampaň Raísí, který sliby miliónů pracovních míst cílí především na chudé voliče. Očekávání, že je splní, jsou ale nereálná, třeba i proto, že ne všechny íránské peníze zablokované sankcemi – šlo až o 120 miliard dolarů – se už vrátily domů a ceny ropy jsou zatím příliš nízko. Přesto mu určitě nějaké hlasy v zemi s vysokou nezaměstnaností přinesou.

Odpůrci však Raísího kritizují i kvůli minulosti. Byl jedním ze soudců, kteří v roce 1988 zasedali v „komisích smrti“, jež poslaly na popraviště tisíce odpůrců tehdejšího režimu. Zároveň je konzervativní klerik blízkým spojencem ajatolláha Alího Chameneího, nejvyššího duchovního vůdce země. Spekuluje se dokonce, že by mohl 77letého ajatolláha, do jehož kompetencí spadají například i íránské ozbrojené síly, vystřídat.

Foto: ČTK/AP

Konzervativní klerik Ebráhím Raísí

Angažmá v zahraničí se nezmění

Západní experti zkoumali i postoj kandidátů k íránským angažmá v zahraničí realizovaným většinou Revolučními gardami pod vedením legendárního generála Kásema Sulejmáního.

Došli k závěru, že na bojovém nasazení v Sýrii, zapojení do konfliktu v Jemenu, dlouhodobých aktivitách v Iráku a Libanonu a utajených akcích v zemích Perského zálivu, Turecku či státech Střední Asie se nic měnit nebude, ať už ve volbách zvítězí kdokoli. Zajišťují totiž Íránu návrat do pozice regionální velmoci a představují určitý projev „exportu islámské revoluce“, jenž je součástí odkazu ajatolláha Rúholláha Chomejního. A ten v Íránu stále platí, i když řada jeho obyvatel tento jeho projev kritizují.

Foto: Morteza Nikoubazl, Reuters

Ajatolláh Alí Chameneí

Očekává se, že letošní výsledek voleb bude těsnější než při hlasování před čtyřmi lety. Tehdy Rúhání zvítězil už prvním kole. Íránci tentokrát ale zřejmě budou muset k urnám ještě 26. května. Experti ale předpokládají, že zbývajících dvou kandidátů, reformisty Mustafy Hášemího Taby a konzervativce Mustafy Mírsalíma, se druhé kolo týkat nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám