Hlavní obsah

Při náletu na mešitu u Aleppa zahynulo nejméně 42 lidí, desítky dalších jsou pod troskami

Po bombardování mešity u Aleppa v obci, kterou kontrolují syrští povstalci, zemřelo ve čtvrtek nejméně 42 lidí. Desítky dalších utrpěly zranění, informovala exilová organizace syrských ochránců lidských práv SOHR. Turecká státní agentura Anadolu tvrdí, že mrtvých je 58 a další jsou pod troskami. SOHR neuvedla, kdo má bombardování na svědomí.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Zničené budovy v syrském Aleppu

Článek

Agentura Anadolu s odvoláním na místní civilní obranu napsala, že za útokem je patrně Rusko.

Nálet na vesnici u města Atárib asi třicet kilometrů jihozápadně od Aleppa se uskutečnil v době, kdy v místní mešitě bylo mnoho lidí na večerní modlitbě. Podle místních zdrojů se tam nacházelo asi 300 osob. Většina obětí i zraněných jsou civilisté.

Oblast jihozápadně od města Aleppo, které v prosinci dobyla vládní vojska s pomocí Ruska, je ovládána syrskými povstalci. V regionu proto operují letouny syrského režimu a ruské stroje, ale také letouny mezinárodní koalice v čele s USA, která bojuje proti džihádistickým skupinám.

V Sýrii platí od konce prosince příměří, které bylo dojednáno za zprostředkování Ruska, Turecka a Teheránu. Nevztahuje se ale na teroristické organizace, jako jsou Islámský stát (IS) či koalice Tahrír aš-Šám, jež sdružuje skupiny s vazbami na teroristickou síť Al-Káida.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám