Hlavní obsah

Íránské gardy v animovaném filmu kosí americké vojáky. Má to být vzkaz Trumpovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Do íránských kin přichází animovaný film vykreslující drtivou porážku americké armády v konfrontaci s íránskými revolučními gardami. Snímek Perský záliv II byl do kin uveden v době, kdy jsou vztahy mezi Washingtonem a Teheránem mimořádně napjaté, mimo jiné i kvůli rétorice amerického prezidenta Donalda Trumpa. A podle režiséra filmu to není náhoda.

Ukázka z animovaného filmu o porážce amerického námořnictva íránskými revolučními gardamiVideo: Fatima Zahra Animation Studios, Novinky/Reuters

 
Článek

„Doufám, že ten film ukáže Trumpovi, jakou ponižující porážku utrpí američtí vojáci, pokud napadnou Írán,“ cituje agentura Reuters režiséra animovaného filmu Farhada Azimu. Na ukázce, kterou Reuters zveřejnila, jsou vidět výsadkáři, námořnictvo, letectvo i odpalování raket.

Osmaosmdesátiminutový snímek začíná útokem amerického námořnictva na íránský jaderný reaktor a na další strategická místa v zemi. Íránské revoluční gardy, tedy elitní síly íránské armády na útok reagují plnohodnotným protiútokem a odpalují na americká plavidla balistické střely.

„Všechny (lodě amerického námořnictva) jsou potopeny a stávají se z nich akvária pro ryby na dně oceánu,“ líčí režisér Azima vyvrcholení propagandistického filmu.

Válka? Nic není vyloučeno

Americký prezident Donald Trump ostře kritizoval dohodu mezi světovými mocnostmi a Íránem o omezení jeho jaderného programu výměnou za zrušení sankcí a nechal se slyšet, že na Írán nebude tak „hodný“ jako jeho předchůdce Barack Obama.

Další napětí v americko-íránských vztazích Bílý dům vyvolal na začátku února, když v reakci na íránský test balistické rakety uvalil na Írán nové sankce. Trump také na otázku, zda v reakci na íránský test zvažuje i vojenské možnosti, odpověděl, že „nic není vyloučeno“. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám