Hlavní obsah

ČNB sazby snižuje, hypotéky ale nezlevňují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv sazby České národní banky klesají, žádné velké zlevňování hypoték se nekoná. Průměrná nabídková sazba hypotečního úvěru na počátku května klesla z dubnových 5,57 procenta jen zanedbatelně na 5,52 procenta. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rada ČNB na svém zasedání na začátku května snížila svoji základní sazbu o půl procentního bodu na 5,25 procenta. Zatímco ji letos srazila už o 1,5procentního bodu, banky úroky u hypotečních úvěrů snížily podle analytika Swiss Life Select Jiřího Sýkory pouze o půl procentního bodu. „Cesta k levnějším hypotékám, a tedy i dostupnějšímu bydlení, je tak stále plná výmolů,“ podotkl.

Jen mírné, pozvolné zlevňování hypoték Sýkora vysvětluje hlavně tím, že si banky vytvářejí polštář pro případy, kdy klient předčasně doplatí úvěr. Za předčasné splacení hypotéky v době fixace sazby budou od září banky moci účtovat poplatek 0,25 procenta z předčasně splacené části úvěru za každý započatý rok zbývající do konce fixace.

Nejvýše však jedno procento. Banky požadovaly, aby pokuta činila dvě procenta. I tak ale podle výše předčasné splátky budou inkasovat i desítky tisíc korun, zatímco dosud mohou chtít jen úhradu odůvodněných administrativních nákladů v řádu stokorun.

Hypotéku si lze výrazně zlevnit úprkem k jiné bance. I pokuta se vyplatí

Finance

Od začátku září to ovšem začne platit jen u smluv, které budou sjednány až po tomto datu, ať už půjde o nové hypoteční úvěry, refinancování hypoték, či refixace sazeb. Řadě lidí se tak podle odborníků refixace hypotéky teď může vyplatit.

Experti v následujících týdnech a měsících očekávají větší příliv poptávky po hypotékách. „Klienti chtějí využít poměrně příznivou situaci, kdy úrokové sazby klesají, zároveň nijak dramaticky nenarůstají ceny nemovitostí. Současně je při rozhodování ovlivňuje i fakt, že podpisem do 1. září si u hypotéky zajistí ještě stávající podmínky,“ poznamenala analytička Sirius Finance Lucie Drásalová.

Úrokové sazby pro koncové žadatele o hypotéku se podle ní nakonec nebudou snižovat tak rychle, jak experti očekávali po prvním čtvrtletí letošního roku. „Kvůli růstu cen peněz na mezibankovním trhu budou banky opatrnější v razantnějším snižování. Do léta bych tak neočekávala větší snižování sazeb. Na konci léta se ale budou chtít tuzemské banky připravit na každoročně silný podzim, co se týče poptávky po hypotékách. Osobně předpokládám, že letošní rok budeme končit na sazbě 4,3 procenta až 4,5 procenta,“ dodala Drásalová.

Také podle dalších expertů zastavil očekávané zlevnění hypoték nárůst sazeb na mezibankovním trhu. „I přes snížení reposazby ze strany ČNB došlo k růstu tříletých a pětiletých swapů (termínové smlouvy o placení dohodnutých úroků, resp. rozdílů mezi nimi), které mají významný vliv na stanovení nabídkových cen. Kvůli tomu nedošlo k odpovídajícímu poklesu sazeb hypotečních úvěrů,“ vysvětlil obchodní ředitel Partners Jan Brejl.

Úroky klesat budou, jen pomaleji

V následujících měsících ale podle něj k poklesu sazeb u hypoték nepochybně dojde. „Můžeme očekávat, že úroveň sazeb se dostane k úrovni čtyř procent. Vzhledem k tomu doporučuji s refixací hypotéky vyčkat na termín jeden až dva měsíce před koncem platnosti úrokové sazby. Pro nové hypotéky pak doporučuji volit tříletou fixaci úrokové sazby jak u refinancovaných, tak nových hypoték,“ řekl.

Podobně to vidí i Sýkora. „Volba fixace je vždy velmi individuální a může ji ovlivňovat vícero aspektů. Pokud se ale na takový výběr podíváme čistě ekonomicky, tak v současné době je nejvhodnější volbou asi tříletá fixace,“ uvedl.

„Očekávám, že sazby budou klesat i v následujících měsících. Tempo poklesu však bude nižší, než se spekulovalo ještě před několika měsíci. Vždy bude záviset na konkrétní situaci daného člověka, zda si vzít, nebo nevzít nyní hypotéku, případně na jak dlouho zafixovat, protože obecné rady příliš nefungují,“ konstatoval analytik XTB Jiří Tyleček.

ČNB snížila sazbu na 5,25 procenta

Ekonomika

„Co se týká fixace, na rozdíl od minulosti nečekám, že by nyní měla zvolená délka fixace výrazný dopad. I když, bavíme se o výši tržních úrokových sazeb v několikaletém horizontu, takže míra nejistoty je značná. Osobně si však myslím, že můžeme počítat s poklesem sazeb. Nebál bych se tedy spíše kratších fixací. Ovšem kdo preferuje jistotu, tak primární volbou pro něj bude vždy delší fixace,“ shrnul analytik.

Kvůli rostoucí ceně peněz na mezibankovním trhu podle Tylečka v posledních týdnech hrozilo, že ceny hypoték dokonce vzrostou. „Banky musely v určitých případech pro udržení výhodných sazeb dokonce sahat do svých marží,“ uvedl.

Nyní ovšem podle Tylečka dochází na mezibankovním trhu ke korekci a situace vypadá pro žadatele hypoték opět příznivěji. „Pokles ceny peněz na mezibankovním trhu souvisí se situací v USA. Začaly se ozývat hlasy, které opět počítají s citelnějším poklesem úrokových sazeb. Poslední špatná data z amerického trhu práce dále přitopila pod kotlem. Nastavení a očekávání vývoje sazeb Fedu ovlivňuje jejich globální výši. Domácí české faktory nyní hrají pouze minoritní roli,“ dodal Tyleček.

Na spořicích účtech úročení klesá

Snižování úrokových sazeb nyní banky zohledňují hlavně ve svých spořicích produktech.

Řada z nich opět snížila základní sazby či upravila podmínky pro jejich poskytnutí, vyplývá z analýzy společnosti Portu.

Na šest procent se lze podle ní dostat už jen v nedávno spuštěné Partners bance. Ta nestanovuje limit na maximální úročenou částku, je však nutné zaplatit každý měsíc pětkrát kartou, jinak banka po třech měsících sazbu sníží na tři procenta.

Banky vyplatily více na úrocích. Výběr windfall tax byl proto nižší, tvrdí Fiala

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám