Hlavní obsah

Gang migrantů rozsévá strach v německém městě. Vůdci je dvanáct, nejmladšímu devět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ahaus

V idylickém Ahausu ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, se srdcem se středověkými domy a uličkami, už několik měsíců řádí zločinecký gang mladíků. Tlupa mladistvých migrantů páchá trestnou činnost ve školách, v zámecké zahradě a kolem nádraží.

Foto: Profimedia.cz

Zámecký park v Ahausu bývá dějištěm útoků gangu mladistvých migrantů

Článek

„Máme co do činění se skupinou 23 dětí a mladých lidí ve věku od devíti do 17 let, kteří se potloukají po centru města,“ připustil v deníku Bild policejní mluvčí Thorsten Ohm.

Mladiství podle svědků obtěžují spolužáky a vyhrožují jim. Seznam jejich přestupků je však delší: rvačky, pronásledování, vydírání pomocí filmových záznamů, ponižování, poškozování majetku, rušení nočního klidu a vniknutí na cizí pozemek.

Objevilo se dokonce podezření, že skupina má na svědomí vloupání a obchod s drogami. Policejní mluvčí Ohm má jasno: „Tuto situaci nebudeme tolerovat. Oběti nás kontaktovaly a probíhá vyšetřování.“

Strach nad městem. Tuniští migranti terorizují Řezno

Evropa

Vědí, že je na ně zákon krátký

Dvanáctiletému, jehož vyšetřovatelé považují za vůdce gangu, dokázala policie přiřadit 50 trestných činů. „Obvinění v jeho případě sahají od těžkého ublížení na zdraví až po urážky a vyhrožování,“ upřesnil Ohm.

Pachatelé jsou si velmi dobře vědomi faktu, že je na ně zákon krátký. „Vidím to při své každodenní práci ve školách. Nezletilí pachatelé vědí, že nebudou potrestáni. Proto nepřestanou,“ vysvětlil Carsten Stahl (51), psycholog zabývající se šikanou.

Třináctiletého syna zdravotníka Mikea Jugela (48) gang několikrát napadl. „Jednou ho vyzvali na souboj. Jindy ho obklíčili. Donutili ho bezdůvodně pokleknout před vůdcem a omluvit se mu. Přitom si ho natáčeli na video. Podali jsme stížnost a sešli jsme se s dalšími rodiči obětí. Tohle už musí přestat,“ rozhořčuje se.

„Pak ho znovu přepadli. Zase jich bylo několik, samozřejmě. Plivali na něj, bili ho zezadu do hlavy, kopali ho do zad,“ přidala se v televizi Westdeutscher Rundfunk chlapcova matka Bianca Jugelová (41).

Německé děti předstírají konverzi k islámu ze strachu z muslimských spolužáků

Zahraniční

„Jednomu z našich starších zákazníků nadávali do nacistických sviní. Plivali kolem sebe a rozhazovali odpadkové koše,“ líčí Antonia H. (26) z pekárny v srdci města.

Důchodce Theo S. (75 let) se také bojí, když vidí v centru města hlučnou, sebejistou a agresivní partu mladíků.: „Uhýbám jim z cesty, když musím, přejdu ulici. Mám strach,“ netají se.

Starostka: Není to tak zlé

Phobe U. (15) spolu se spolužáky viděla, jak v zámeckém parku asi 15 teenagerů mlátilo jednoho chlapce. „Zasáhli jsme a oni nám pak nadávali do kurev a sviní. Když jsem zavolala další kamarády na pomoc, utekli pryč,“ líčí.

Policie je v kontaktu s městem, úřadem péče o mládež a školami. Přesto starostka Karola Vosseová (61) nevidí situaci nijak dramaticky.

„Z mého pohledu to není tak zlé,“ řekla Bildu. „Ale samozřejmě to stále bereme vážně. Policie má zvýšenou přítomnost na určitých místech, kde se mladí lidé často zdržují. Jednáme také se školami a zvažujeme, jak situaci řešit,“ dodala.

Integrace v německých školách selhala, přiznali politici. Realita je horší, všichni se bojí říct pravdu, míní expert

Zahraniční

Výběr článků

Načítám