Hlavní obsah

Obama popřel „velkou roztržku” s Izraelem, židovské osady ale dál kritizoval

– Washington

Rozsah izraelských osad na palestinském území je tak velký, že ohrožuje možnost vzniku palestinského státu, řekl v neděli rozhovoru pro televizi CBS dosluhující americký prezident Barack Obama. USA nedávno nevetovaly rezoluci Rady bezpečnosti odsuzující výstavbu židovských osad na okupovaném Západním břehu Jordánu, na což nelibě reagoval Izrael. Podle Obamy se však kvůli tomu vzájemné vztahy nezhoršily.

Foto: ČTK/AP

Barack Obama se po osmi letech v Bílém domě loučí.

Článek

„Nemyslím si, že by to způsobilo velkou roztržku ve vztazích mezi Spojenými státy a Izraelem,“ řekl Obama v rozhovoru pro stanici CBS.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přitom postoj USA označil za ostudný a dokonce naznačil, že za rezolucí stály Spojené státy. [celá zpráva]

Izrael už omezil diplomatické styky s deseti zeměmi, které hlasovaly v Radě bezpečnosti pro rezoluci odsuzující budování židovských osad na okupovaném Západním břehu. Jsou mezi nimi mimo jiné Velká Británie, Francie, Rusko, Španělsko či Japonsko. USA se hlasování zdržely. [celá zpráva]

Máme právo říct, že je to problém, míní Obama

Obama postoj USA hájil. „Vzhledem k našim investicím v regionu a s ohledem na hluboký zájem o Izrael si myslím, že (USA) jsou oprávněny říct příteli, že to (výstavba osad) je problém,” řekl.

„Bude to mít dlouhodobé následky pro mír a bezpečnost v regionu,” dodal.

Podle mezinárodního práva je výstavba osad na okupovaných územích nelegální, Izrael ji ale hájí bezpečnostními potřebami.

Palestinci požadují ustavení státu na území oblasti vymezené hranicemi Izraele z doby před šestidenní válkou. Na Západním břehu ale v osadách žije na 400 tisíc obyvatel Izraele a ve Východním Jeruzalému přes 300 tisíc.

Proizraelský Trump

Nastupující americký prezident Donald Trump zaujímá vůči Izraeli vstřícnější stanovisko a obvinil Obamovu vládu, že se k židovskému státu chová „s totálním opovržením”.

Donald Trump dokonce naznačil, že by se americké velvyslanectví mohlo přestěhovat do Jeruzaléma, což odsoudila Francie.

Trump ve víkendovém rozhovoru pro list Sunday Times řekl, že dojednáním smlouvy o míru na Blízkém východě chce pověřit svého zetě Jareda Kushnera.

Dodal také, že by Británie měla vetovat jakoukoli novou rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která bude kritická vůči Izraeli.

Reklama

Výběr článků

Načítám