Hlavní obsah

USA i Rusko posílají do Sýrie pozemní jednotky. Putin vybral Čečence

– Washington/Moskva

Spojené státy vysílají do Sýrie další vojenské specialisty, aby pomohli koalici opozičních sil v boji proti Islámskému státu v Rakce. Oznámil to ministr obrany USA Ashton Carter. Také Rusko podle zprávy izraelského serveru Debkafile vypravuje na syrské bojiště posily. Má jít o speciální síly z Čečenska.

Foto: Profimedia.cz

Ruští ženisté

Článek

Skupina 200 Američanů se připojí k už nasazeným 300 specialistům, kteří pomáhají kurdsko-arabským spojencům jako instruktoři, poradci i pyrotechnici. Koalice zahájila minulý měsíc ofenzívu Hněv Eufratu proti někdejší baště IS v Sýrii a její jednotky podle serveru BBC dobyly pozice severně od města. Očekává se však, že ofenzíva potrvá možná několik měsíců.

Také Rusko vysílá do Sýrie posily. Debkafile s odkazem na nejmenované armádní zdroje uvedl, že příslušníky speciálních sil začali ruští velitelé vybírat tento týden na základně Chankala východně od čečenského hlavního města Grozného. Jejich předností je velká zkušenost v boji v městských oblastech. Podle izraelského serveru část z nich před dvěma lety bojovala na východní Ukrajině.

Debkafile napsal, že v první fázi Moskva počítá s vysláním tří jednotek se zhruba tisícem mužů. Stejně jako v Rusku ale čečenské zákony zapovídají vyslání regulérní armády do zahraničí, takže vojáci budou v Sýrii operovat v uniformách čečenského ministerstva vnitra.

Rusko dosud v Sýrii nasadilo jen omezený počet pozemních sil.

Počet ruských obětí roste

Podle serveru mají posily z Čečenska nejen podpořit útočné akce koalice syrské a íránské armády a milic Hizballáhu, ale také zajišťovat dobytá území a uvolnit tak ruce spojencům. Debkafile současně upozornil, že Kreml vysláním Čečenců snižuje riziko obětí v řadách Rusů, jejichž počet stoupá, a to může vyvolat v Rusku nespokojenost. Server informoval, že za uplynulý měsíc padli v Sýrii tři ruští vojáci včetně plukovníka.

Nejedná se ovšem o první čečenské jednotky v Sýrii. Ruská agentura Interfax už počátkem září sdělila, že na Blízkém východě působí mladí Čečenci. Vládní zdroj je popisoval jako dobrovolníky, kteří v bojových oblastech sbírají informace o členech hnutí Islámský stát.

Nejhorší od druhé světové války

Válkou v Sýrii se v sobotu v Paříži znovu zabývali ministři zahraničních věcí USA a evropských zemí se zástupci arabských zemí. O bezvýchodnosti svědčí komentář šéfa americké diplomacie Johna Kerryho, který podle BBC řekl: „Znám lidi, které tyto schůzky unavují, mě také unavují, ale co mám dělat? Mám jet domů a užít si víkend v Massachusetts, zatímco lidé umírají? Sedět ve Washingtonu a nedělat nic?“

Kerry popsal boj, který se vede o kdysi nejlidnatější syrské město Aleppa, za nejhorší „od druhé světové války“. Obvinil při tom syrský režim ze zločinů proti lidskosti a vyzval Rusko ke vstřícnosti.

Konflikt v Sýrii trvá šestým rokem.

Reklama

Související články

Írán má v syrské válce přes 1000 obětí

V bojích v Sýrii padlo přes 1000 vojáků a bojovníků vyslaných Íránem. Teherán je ve válce stejně jako Moskva nebo libanonský Hizballáh spojencem Damašku....

Výběr článků

Načítám